Armádní sklady zřejmě pohlídá Trade Fides. Za miliardy a bez výběrového řízení

Prvních 505 pušek.
Armáda převzala prvních
505 útočných pušek CZ 805
a dvě desítky granátometů.
Zbraně poputují k vojákům do
7. mechanizované brigády
a 4. brigády rychlého nasazení.
Česká zbrojovka Uherský Brod
společně s Meoptou Přerov
mají do konce roku 2013 dodat
armádě téměř osm tisíc těchto
pušek za 1,1 miliardy korun

Prvních 505 pušek. Armáda převzala prvních 505 útočných pušek CZ 805 a dvě desítky granátometů. Zbraně poputují k vojákům do 7. mechanizované brigády a 4. brigády rychlého nasazení. Česká zbrojovka Uherský Brod společně s Meoptou Přerov mají do konce roku 2013 dodat armádě téměř osm tisíc těchto pušek za 1,1 miliardy korun Zdroj: ctk

Personální zemětřesení „osmidenní“ ministryně obrany Karolíny Peake (LIDEM) ani to, že stále nebyl jmenován její nástupce, nezpomalily přípravu miliardové zakázky na ostrahu armádních muničních skladů. Naopak. Úředníci rezortu už koncem tohoto týdne rozhodnou, zda ji bez výběrového řízení přiklepnou firmě Trade Fides, kterou jako jedinou loni na podzim oslovili.

„Hodnotící komise posoudí jak cenovou nabídku, tak audit, který se k tomuto kontraktu vztahuje,“ řekl mluvčí rezortu Jan Pejšek. Pokud bude stanovisko komise kladné, což se předpokládá, návrh smlouvy dostane příští měsíc na stůl nejprve kolegium ministra obrany a pak vláda.

Její souhlas je nutný, protože jde o nadlimitní zakázku. Hodnotu zakázky ministerstvo obrany loni v listopadu předběžně vyčíslilo na zhruba 1,2 miliardy korun. Zda se nabídka Trade Fides k této částce blíží, anebo ji přesahuje, nechtěl Pejšek komentovat. Podle zdrojů deníku E15 by však měla být o něco nižší, údajně o několik desítek milionů. Důvodem může být skutečnost, že jeden z muničních skladů vojsko zruší.

Otazníky se vznášejí nad externím auditem, který má výhodnost nabídky firmy Trade Fides a vůbec celého postupu, kdy nebyla vypsána otevřená soutěž či osloveno několik předem vybraných zájemců, potvrdit. Podle dostupných informací ho nevypracovala některá z renomovaných společností, ale méně známá firma.

„Audit měl stát jen třicet tisíc korun, což vzbuzuje pochybnosti o jeho hloubce a kvalitě,“ uvedl nejmenovaný úředník. Ministerstvo má k dispozici forenzní šetření KPMG, které se zabývá předchozím kontraktem s Trade Fides z roku 2009 na ostrahu dvou skladů. Největší výhrady měli kontroloři k výběru dodavatele, kdy bylo zvoleno takzvané jednací řízení bez uveřejnění, to znamená, že nebyl vypsán tendr, a k ceně. „Téměř všechny jednotkové ceny byly vyšší než minimální tržní ceny, v mnoha případech až trojnásobně,“ píše se v auditu.

První smlouvu s Trade Fides uzavřela armáda v roce 2003. Týkala se desetileté ostrahy dohromady šesti skladů za 3,3 miliardy korun s DPH.

Trade Fides a Softech vystavovaly v Dubaji