Babiš chce přitvrdit v regulaci hazardu. Do léta zmizí šestina automatů

herna

herna Zdroj: E15

Z českých heren a restaurací by brzy mohlo zmizet deset tisíc herních automatů. O jejich zrušení nyní v 1500 správních řízeních rozhoduje Ministerstvo financí. Verdikty by měly padnout do léta. Ministerstvo navíc připravuje zákon, který by měl hazardní podnikání v Česku ztížit.

„V současné době se ministerstvo potýká s výrazným problémem. Tím je proces odnětí licencí k provozu VLT, kdy obec na svém území jejich provoz zakázala. Týká se to přes deseti tisíc výherních automatů, které jsou v 1500 správních řízeních. Jejich doba se neúměrně vleče,“ prohlásil náměstek ministra Ondřej Závodský, zodpovědný za oblast hazardu a loterií. Ke konci letošního března evidoval resort takřka 59 tisíc technických herních zařízení.

Ministerstvo už udělalo určitá manažerská opatření, aby se proces urychlil, uvedl Závodský. „Do léta veškerá započatá řízení z povrchu země zmizí. Zmizí i pololegálně provozované přístroje, které jsou provozovány v rozporu s vůlí obcí,“ řekl. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) musely dosud některé obce na povolení odstranit automaty čekat až dva roky.

Babišův rezort nyní připravuje nový loterijní zákon. „Hazard tu měl z neznámých důvodů dvacet let výsadní postavení, kdy neplatil daně,“ řekl ministr. Dodal, že současná daň zavedená v roce 2012, by se měla ještě zvýšit. Kromě toho bude zákon obsahovat i regulaci sázení na internetu.