Babiš dal podnikům rekordní daňový pardon, téměř šest miliard

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Ministr financí Andrej Babiš se holedbá, že zlepší a zvýší výběr daní. Zároveň ale loni finanční správa prominula firmám a podnikatelům daně v celkové výši 5,82 miliardy korun, což znamená meziroční nárůst o 192 procent. Stát navíc odpustil úroky z prodlení či penále a exekuční náklady za 4,97 miliardy, což představuje meziroční nárůst o 163 procent. V obou případech je to také nejvíce od začátku ekonomické krize v roce 2008.

„Nárůst lze vysvětlit například rozhodnutím Evropské komise z prosince roku 2013, které upravuje výši finančních oprav za pochybení příjemců dotací z evropských prostředků,“ uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Linda Paterová. Zmírnění sankcí se tak promítlo do rozhodování finančního ředitelství. „Evropská komise umožnila promíjení odvodů o rozdíl mezi původní sankcí a nově stanovenou sankcí právě tam, kde je nová výše sankce mírnější,“ dodala mluvčí.

Podle daňové specialistky Moniky Novotné ze společnosti Rödl & Partner ale nemusí jít jen o pochybení příjemců dotací. „Může se jednat i o prominutí daně z příjmů poplatníkům postiženým povodněmi z roku 2013,“ doplnila Novotná. Svou roli ale sehrála i aktuální rozhodnutí Ústavního soudu a Nejvyššího správního soudu. „Tato judikatura umožnila soudní přezkum rozhodnutí o odmítnutí žádosti o prominutí daně a jejího příslušenství,“ uvedla specialistka.

Daňové úlevy,Daňové úlevy, | E15

Agrofert má úlevy jako nikdy

Týdeník Respekt přitom minulý týden uvedl, že stát loni odpustil na daních 1,48 miliardy korun firmám Babišova holdingu Agrofert. Majitel největšího potravinářsko zemědělského uskupení v Česku přitom do funkce nastoupil právě loni na konci ledna.

V roce 2013, kdy ještě nebyl ministrem ani poslancem, podle Respektu Agrofert žádnou daňovou výjimku nedostal. Loňská daňová výjimka pro Agrofert pak je o pouhých 600 milionů nižší než za předchozích patnáct let dohromady.

Částka téměř jeden a půl miliardy by přitom představovala téměř zhruba čtvrtinu z celé loňské sumy prominutých daní. Finanční správa ale konkrétní jména firem, kterým byly daně a příslušenství a v jaké výši odpuštěny, nepotvrdila. „S odvoláním na zákonnou povinnost mlčenlivosti nemůžeme sdělovat informace z daňových řízení týkajících se konkrétních daňových subjektů,“ podotkla mluvčí.