Babiš je v čele ANO 2011, sílu otestuje v senátních volbách

Andrej Babiš, ANO 2011

Andrej Babiš, ANO 2011 Zdroj: CTK

Podnikatel Andrej Babiš byl na ustavujícím sněmu politického hnutí ANO 2011 zvolen jeho předsedou. Vznik uskupení sám inicioval v loňském roce. Cílem ANO 2011 je účast v parlamentních volbách, jejichž řádný termín připadá na rok 2014. Svou sílu ale nový politický subjekt otestuje už teď na podzim v senátních volbách. Hnutí představilo sedm nezávislých kandidátů, které ve volbě podpoří.

Iniciativa ANO 2011 vznikla na podzim loňského roku poté, co majitel skupiny Agrofert Holding v médiích kritizoval chod veřejné správy, která je podle něj prorostlá systémovou korupcí. Andrej Babiš podle svých slov cítil pozitivní ohlas veřejnosti na své vystoupení a rozhodl se proto, že založí hnutí, se kterým půjde do voleb. „Myšlenky, které říkáme od začátku, realizujeme. Není to jen výkřik do tmy,“ poznamenal Babiš k ustavujícímu sněmu ANO 2011.

O programu hnutí se má mluvit až na podzimní konferenci. Babiš přiznal, že zatím není ani jasné, jestli se politicky rozkročí nalevo, nebo napravo. Důsledně chce ale prosazovat, aby státní správu řídili odborníci.

Čtěte také:

Andrej Babiš: Miliardy na politiku rozhazovat nebudu

Po revoluci tu nevzniklo nic horšího než Věci veřejné, říká Babiš

Euro: Babiš jedná o koupi televize Metropol

„Řekněme si jen to, kdo řídí tento stát a co ti lidé mají za sebou? Kolik z nich šlo do politiky hned z vysoké školy a žvaní v těch lavicích přes 20 let? Co je za nimi? V parlamentu ať klidně sedí univerzální politici, ale výkonná moc má být řízena odborníky. S každou novou politickou garniturou jsou všechna ministerstva obsazována až do ředitelů odborů politicky. A potom ten náš stát nemá ani v některých zásadních věcech žádnou strategii,“ poznamenal Babiš.

Předsednictvo ANO 2011:

Předseda:

Andrej Babiš, předseda představenstva Agrofert Holding

Místopředsedové:

Jaroslav Faltýnek, člen představenstva Agrofert Holding
Radka Maxová, koordinátorka ANO 2011 pro Jihočeský kraj

Další oblast, na kterou se chce hnutí v politice zaměřit, je způsob financování politických stran. Podle Babiše má být transparentní a prokazatelné. Nové uskupení zatím financuje hlavně Babiš z vlastní kapsy, dotoval ho dosud 18 miliony korun. Jeden milion poskytl majitel firmy Rainbow Zdeněk Říčař. V budoucnu chce ale přilákat i další sponzory.

Andrej Babiš, ANO 2011Andrej Babiš, ANO 2011 | CTK

Pro senátní volby hnutí zatím vybralo sedm osobností – je mezi nimi přednosta kliniky, zemědělská inženýrka nebo spoluvlastník mladoboleslavského fotbalového klubu. Pro kampaň hnutí podpoří každého z kandidátů částkou 1,5 milionu korun, celkem asi čtyři miliony by pak měly jít na podporu dvou uskupení kandidujících v komunálních volbách s názvy Východočeši a Hnutí M.O.R..

Babiš dnes také odmítl, že by vznik zpravodajského týdeníku 5+2 dny, který financuje, přímo souvisel se snahou zviditelnit hnutí ANO 2011.

Přehled kandidátů, které hnutí ANO 2011 podporuje v senátních volbách:

Brno - Rostislav Vyzula, doktor medicíny, přednosta kliniky

Náchod - Václava Domšová, krajská zastupitelka v Hradci Králové, zemědělská inženýrka

Praha 2 - Milan Hulík, advokát a publicista

Praha 8 - Petr Binder, moderátor, scénárista, dramaturg, podnikatel

Benešov - Ivana Dobešová, učitelka, ředitelka Vyšší odborné školy a Střední zemědělské školy

Mladá Boleslav - František Petrtýl, stavební inženýr, spoluvlastník sportovního centra

Chomutov - Milada Benešová, bývalá starostka obce Křimov