Babiš navrhne tři sazby DPH: 10, 14 a 20 procent

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Česko by mohlo mít tři sazby daně z přidané hodnoty. Od roku 2016 s tím počítá návrh konvergenčního programu, který připravilo ministerstvo financí. Do nejnižší desetiprocentní sazby DPH jsou zde zařazeny léky, zdravotnické potřeby, knihy a další tiskoviny.

Sazba 14 procent má být u potravin, vody, tepla a dopravy. Sazba na ostatní zboží a služby bude 20 procent. V současnosti jsou sazby DPH 21 a 15 procent.

Podle propočtů ministerstva, o kterých informoval deník Dnes, by měl státní rozpočet přijít kvůli snížení sazeb DPH o 16 miliard korun.

Dle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by sazba na léky a tiskoviny mohla klesnout i dříve než v roce 2016. „Deset procent je realistická varianta snížení DPH, a to od 1. ledna 2015,“ řekl. Vše bude záležet na tom, zda se takový návrh vládě podaří v letošním roce prosadit v parlamentu.

Ve výčtu položek, které jsou zahrnuty do nejnižší daňové sazby, však chybějí slibované levnější dětské pleny a dětská výživa.

V návrhu konvergenčního programu pro Evropskou unii ministerstvo financí nepočítá s žádnými změnami firemních daní, které by měly významný dopad na rozpočet.

Už se v něm nemluví ani o takzvané sektorové dani, která hrozila firmám v oblasti bankovnictví, energetiky a telekomunikací.

Podle dosud schváleného zákona, který chce nynější vláda změnit, se od ledna 2016 mají obě sazby sjednotit na 17,5 procenta.

Čtvrtletní plátci DPH poprvé otestují elektronická podání