Babiš nechce vést spravedlnost. Navrhl Zemanovi jiné jméno

Andrej Babiš a polský premiér Mateusz Morawiecki na návštěvě v Karlových Varech

Andrej Babiš a polský premiér Mateusz Morawiecki na návštěvě v Karlových Varech Zdroj: Zbyněk Pecák

Andrej Babiš a polský premiér Mateusz Morawiecki na návštěvě v Karlových Varech
Zeman jmenoval Babiše podruhé premiérem (6. 6. 2018)
Zeman jmenoval Babiše podruhé premiérem (6. 6. 2018)
Andrej Babiš
Taťána Malá
8
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš (ANO) na uvolněné místo po ministryni spravedlnosti Taťáně Malé (ANO) navrhl prezidentovi jiné jméno, které zatím nechce prozradit. Malá rezignovala kvůli podezření z plagiátorství v pondělí a Babiš původně uvedl, že se nechá sám pověřit řízením rezortu. Opozice kritizovala, že by měl trestně stíháný premiér mít pod kontrolou státní zastupitelství a soudy.

"Ráno jsem požádal pana prezidenta, aby pověřil vedením rezortu člověka, který nejsem já ani nikdo z vlády. Myslím si, že si můžou všichni ušetřit tu nesmyslnou kritiku," uvedl v úterý Babiš, který již na Hrad odeslal rezignaci Malé a současně navrhl jejího nástupce.

Zatím není jasné, kdo by měl být pověřen řízením rezortu, neměl by to být ale nikdo ze současné vlády. "Neřeknu vám jméno. Je slušnost, aby se to nejdřív dozvěděl pan prezident," uvedl premiér.

Babiš požádal Zemana, aby se dotyčný mohl už v úterý odpoledne na Hradě zúčastnit chystaného jmenování soudců. Bez komentáře nechal Babiš dotaz, zda navrhl některého ze současných náměstků. Babiš nicméně uvedl, že navrhl člověka, který bude pouze pověřen řízením rezortu, plnohodnotného ministra chce teprve hledat.

Dříve se na post ministra spekulovalo o bývalém poslanci za ČSSD a současném náměstkovi na ministerstvu spravedlnosti Jeronýmu Tejcovi nebo náměstkovi ministra vnitra Petru Mlsnovi.

Babiš reagoval na kritiku, která se na něj v pondělí snesla, když uvedl, že by rezort po Malé mohl dočasně řídit sám. "Včera jsem to řekl spontánně. Všichni dobře vědí, že máme nezávislé státní zastupitelství a policii, a ta moje pseudokauza jede nezávisle," řekl v narážce na kauzu Čapího hnízda, kde Babiš čelí podezření z dotačního podvodu. Od záměru sám řídit spravedlnost ustoupil podle svých slov proto, aby nemusel čelit "blbým kecům" opozice.

Malá rezignovala kvůli podezření, že opisovala ve svých diplomových pracích. Bývalá ministryně nicméně veškerou kritiku odmítla a za svými závěrečnými pracemi si stojí. Rezignovala podle svých slov proto, že nechce poškodit hnutí ani koaliční vládu, která má ve středu požádat o důvěru.