Babiš s námi jména ministrů vůbec nekonzultoval, říká Filip

Vojtěch Filip

Vojtěch Filip Zdroj: profimedia.cz

Vojtěch Filip
2
Fotogalerie

Komunisty čeká v sobotu jednání jejich ústředního výboru, který je nejvyšším orgánem strany mezi sjezdy, o případné toleranci druhého kabinetu Andreje Babiše. Šéf KSČM Vojtěch Filip si netroufá odhadovat, jak na devět desítek členů výboru rozhodne. „Je mezi nimi řada odpůrců podpory vlády,“ říká.

Nevadí vám, že prezident jmenuje vládu už zítra, tedy ještě před tím, než její podporu definitivně posvětí nebo zamítne ústřední výbor KSČM? Může to jeho jednání negativně ovlivnit?

Že členové výboru budou s jistotou znát jména ministrů, považuji spíše za výhodu. Budou přesně vědět, o jaké vládě budou rozhodovat.

Ale už neovlivní, aby se vaší stranou kritizovaní lidé ministry nestali.

To vůbec není jisté. Opravdu nevím, jak na devět desítek členů ústředního výboru rozhodne. I když v polovině měsíce výkonný výbor vyjádřil ochotu po splnění našich sedmi hlavních požadavků zvážit toleranci menšinové vlády, tvoří ho necelá třicítka lidí. Nevím tedy, jaká skupina v ústředním výboru převáží. Mezi jeho členy je řada odpůrců podpory kabinetu.

Kromě Taťány Malé navržené premiérem Andrejem Babišem na šéfku rezortu spravedlnosti jste měli vážné výhrady i k ministrům zdravotnictví či dopravy z ANO Adamu Vojtěchovi nebo Danu Ťokovi. Změnilo se něco?

Vůbec nic, naše kritika trvá. A navíc s námi pan Babiš nominace paní Malé ani pana Vojtěcha vůbec nekonzultoval, což nás dost nemile překvapilo. Myslíme si, že poslankyně Malá by ministryní spravedlnosti být neměla, když prohlásila, že by se trestní stíhání pana Babiše mělo na dobu, co bude premiérem, zastavit. Na druhé straně k ní jako člence sněmovního ústavně-právního výboru nemám vážnější výtky.

Jste přesvědčeni, že v jejím případě hrozí střet zájmů, protože se může v kauze Čapí hnízdo ve prospěch lídra ANO angažovat?  

Jistě.

A ministr Vojtěch?

Ten je zase ve střetu zájmů ve vztahu k farmaceutickým firmám, některé kauzy jeho blízkých spolupracovníků nelze přehlížet. Navíc nikdy neřídil žádnou podobnou instituci jako je ministerstvo, coby manažer má nulové zkušenosti. O personálních problémech rezortu ani nemluvím.

Očekávali jsme proto od premiéra a také od ČSSD jako koaličního partnera ANO, že nám předloží vhodnějšího a profesionálnějšího kandidáta, který bude zárukou stabilního českého zdravotnictví, bude sloužit občanům, a ne lobbyistickým zájmům různých hráčů.