Babiš se zatím s hejtmany na stavu nouze nedohodl. Jednání budou pokračovat v neděli

Vláda se s hejtmany na vyhlášení nového nouzového stavu zatím nedohodla. Jednání budou pokračovat v neděli.

Vláda se s hejtmany na vyhlášení nového nouzového stavu zatím nedohodla. Jednání budou pokračovat v neděli. Zdroj: ČTK

Vláda se s hejtmany na vyhlášení nového nouzového stavu zatím nedohodla. Jednání budou pokračovat v neděli.
Vláda se s hejtmany na vyhlášení nového nouzového stavu zatím nedohodla. Jednání budou pokračovat v neděli.
3
Fotogalerie

Jednání vlády a hejtmanů o opatřeních proti COVID-19 a možném vyhlášení nového nouzového stavu v Česku bude pokračovat. Premiér Andrej Babiš (ANO) sobotní jednání označil za konstruktivní. Doufá, že všichni hejtmani v neděli požádají kabinet, aby nouzový stav pokračoval. Sněmovna ve čtvrtek odmítla žádost vlády o prodloužení stavu nouze, který tak má skončit v neděli k půlnoci.

Hejtmani podle Babiše budou v neděli od 10:00 jednat s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO), obě strany si přivedou své epidemické experty. Proberou opatření, která podle názoru hejtmanů nejsou správná nebo logická. Na následné jednání vlády ve 14:00 bude přizván i předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS) a šéfové všech krajských hygienických stanic. Kabinet by měl podle Babiše o opatřeních rozhodnout tak, aby občané co nejdříve věděli, jaká pravidla budou od pondělí platit.

Podle krizového zákona může hejtman pro celý kraj nebo jeho část vyhlásit stav nebezpečí. Pokud není možné účelně odvrátit hrozbu v tomto stavu, má podle předpisu neprodleně požádat kabinet o vyhlášení nouzového stavu. Babiš uvedl, že hejtmani na dnešním jednání hovořili o tom, že by mohli kabinet požádat o 14, nebo 30 dní nouzového stavu. „Byla tam různá vyjádření, požádali jsme, aby byl požadavek jednotný,“ uvedl. Doufá, že o nouzový stav budou stát všichni hejtmani, aby mohla opatření platit v celé republice stejně.

Blatný v pondělí předloží kabinetu pandemický zákon, který by měl usnadnit fungování opatření bez nouzového stavu. Babiš chce od úterý o koronavirových opatřeních znovu jednat i s lídry opozičních stran. „Je to opakovaný požadavek opozičních stran,“ řekl k připravovanému zákonu. „Přál by si, aby opozice akceptovala pozvání na úterý, aby to bylo jedno z klíčových témat, abychom tento zákon přijali,“ řekl premiér.

Babiš označil sobotní jednání za konstruktivní. „Posunuli jsme se, vyměnili si názory na stávající opatření,“ konstatoval. Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) řekl, že kdyby vláda přece jen nový nouzový stav vyhlašovala, domluvila se s hejtmany, že s nimi projedná jeho nové podmínky a nová opatření.

Hejtmani ale ani po dnešku nejsou zcela jednotní v tom, zda by měli požádat vládu o vyhlášení dalšího nouzového stavu, řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Od vlády očekával konstruktivnější přístup, chyběly mu konkrétní návrhy, jak by si nouzový stav dále představovala. „Opravdu jsme nečekali, že vláda přijde s naprosto nulovým návrhem,“ uvedl Grolich.