Babiš vydělal 2,4 miliardy, ukázaly audity. Podívejte se na ně

Video placeholde
Audit příjmů ministra financí Andreje Babiše
Audit příjmů ministra financí Andreje Babiše
Audit příjmů ministra financí Andreje Babiše
Audit příjmů ministra financí Andreje Babiše
Audit příjmů ministra financí Andreje Babiše
12
Fotogalerie

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) zveřejnil závěry zpráv auditorských firem EY a PWC o svých příjmech. Obě potvrdily jeho dřívější vyjádření, že v letech 1996 až 2015 měl celkové příjmy 2,4 miliardy korun. Obě firmy ve svých zprávách upozornily, že tyto dokumenty nepředstavují audit podle mezinárodních auditorských standardů. Projít si je můžete ve fotogalerii.

Auditoři uvádějí, že zprávy se vypracovaly za účelem prokázání toho, že měl Babiš dostatečné prostředky pro nákup dluhopisů koncernu Agrofert. Společnost na konci roku 2012, kdy ji Babiš vlastnil, vydala korunové obligace za tři miliardy korun. Vicepremiér nakoupil dluhopisy zhruba za 1,5 miliardy korun.

Ze zpráv auditorských firem vyplývá, že do roku 2013, kdy Babiš dluhopisy nakoupil, měl příjmy přesahující 1,8 miliardy korun. Server Echo24 v lednu přišel s pochybnostmi o tom, zda Babišovy příjmy na nákup dluhopisů stačily. Babiš tyto výtky vždy odmítal.

Zprávy EY a PWC konstatovaly že Babiš měl v letech 1996 až 2015 zdanitelné příjmy 1,861 miliardy korun, po zdanění si tak vydělal 1,504 miliardy. V letech 2009 až 2011 měl příjmy z prodeje akcií osvobozené od daně v celkové výši 748 milionů korun. Z nakoupených dluhopisů Agrofertu, jejichž úrok nepodléhá zdanění, plynul Babišovi v roce 2014 výnos 76 milionů korun, v roce 2015 to bylo 90 milionů korun.

Auditoři uvedli, že srovnali údaje z Babišových daňových přiznání a smlouvy o prodeji akcií tří společností v letech 2009 až 2011 s finančními pohyby na jeho účtu. Potvrdili také, že Babiš ze svého účtu zaplatil nákup dluhopisů Agrofertu a že úroky z dluhopisů byly připsány na vicepremiérův účet.

Babiš vlastnil Agrofert do letošního února, kdy ho kvůli novému zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.

Situace kolem nákupu dluhopisů Agrofertu vyvolala spory ve vládní koalici. Ty se ale netýkaly přímo pořízení cenných papírů, ale toho, že úrok z dluhopisů v nominální hodnotě jedné koruny nepodléhá zdanění.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v dopise Babišovi žádal o informace, zda Finanční správa záležitost prošetřuje kvůli podezření z pokusu obejít placení daně. Babiš opakovaně odmítl, že by nákupem dluhopisů Agrofertu jakkoli porušil zákon.

Příjmy Andreje BabišePříjmy Andreje Babiše|ČTK

Příjmy Andreje BabišePříjmy Andreje Babiše|ČTK

Podívejte se na Babišův projev ze sjezdu hnutí ANO:

Video placeholde
„Jsem urputné h*vado,“ řekl Babiš delegátům ANO sebekriticky