Babiš zůstává nejpopulárnějším politikem, jeho obliba u občanů ale klesá

Andrej Babiš, sněm ANO

Andrej Babiš, sněm ANO Zdroj: anna Vacková

Nejpopulárnějším českým politikem zůstává premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. V červnu jeho obliba klesla podle průzkumu STEM na 47 procent z únorových 48 procent. Na druhé místo se dostal předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, který má oblibu 38 procent lidí. Podle STEM popularitu politiků ovlivnil složitý proces sestavování vlády. Popularita předsedy ČSSD a vicepremiéra Jana Hamáčka klesla na 31 procent, zatímco u předsedy KSČM Vojtěcha Filipa stoupla z 27 na 33 procent.

Popularita premiéra Babiše se dostala pod 50 procent, což je jeho nejhorší výsledek od roku 2014, uvedl STEM. "Patrným zvratem u něho nejspíše byla složitá cesta sestavování vlády. Svědčil by o tom fakt, že na druhé místo se dostal Jaroslav Faltýnek, který hrál významnou roli při vládním vyjednávání, i když jej stále ještě nezná sedmina našich obyvatel," dodává STEM.

Na třetím místě je předseda Pirátů Ivan Bartoš, jehož hodnocení je stejné jako v posledním (únorovém) výzkumu. Pozitivní názor na něj má 36 procent lidí. Na čtvrtém místě zůstává lídr SPD Tomio Okamura s neměnnou podporou 35 procent lidí. Pátou příčku obsadil komunistický předseda Filip a šestou předseda sociálních demokratů Hamáček.

Hodnocení Okamury je podle STEM rozporné. Na jedné straně má tábor pevných příznivců, na straně druhé skupinu silných odpůrců. Jednoznačně odmítavý postoj vůči němu zastává třetina veřejnosti. Nejhůře hodnoceným politikem je šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, kterého krajně nepříznivě vidí téměř tři pětiny dotázaných. Vysoký podíl nepříznivých hodnocení STEM zjistil také u předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka.

"Celkově lze říci, že popularita politických osobností je nevalná. V současné době nemáme žádné 'politické hvězdy', které by pozitivně oceňovala většina našich obyvatel," uvedl STEM.

Do červnového výzkumu politických osobností byli zařazeni předsedové parlamentních stran, první místopředsedové těchto stran a zároveň předsedové poslaneckých klubů. Výzkum byl proveden mezi 1007 respondenty ve dnech 13. až 27. června. Prezident Miloš Zeman jmenoval druhou Babišovu vládu 27. června, což bylo osm měsíců po sněmovních volbách a pět měsíců po demisi menšinové vlády ANO.

Menšinový kabinet ANO a ČSSD podporují komunisté. ČSSD vede pět ministerstev, dalších deset členů vlády včetně premiéra je za hnutí ANO.