Babišova EET už čítá 119 milionů účtenek, prosincové tržby atakovaly 20 miliard

xx

xx Zdroj: ČTK

Finanční správa předeslala, že drobná nedodržení pravidel, nebude trestat vysokými pokutami.
Pizzerie na brněnské třídě kapitána Jaroše zůstala zavřená
Babišovi vystavily obce účtenku, bez které by po zavedení EET neměl odejít jediný tomu, zákazník. On ale co nevěří… se na ní píše,
Ilustrační snímek
xx
11
Fotogalerie

Do systému elektronické evidence tržeb se zapojilo přes 43 tisíc podnikatelů, v systému ministerstvo financí eviduje 119 milionů účtenek. Evidované tržby za prosinec dosáhly téměř 20 miliard korun.

Za prosinec ukončilo podle ministra financí Andreje Babiše činnost 104 podnikatelů, kteří podléhali první vlně elektronické evidenci tržeb, nově jich vzniklo 370. Hostinští registrují stoprocentní nárůst tržeb. "Funguje to, odmítám negativní dopad na podnikatelskou veřejnost," řekl Babiš. Informovanost veřejnosti je ale podle něj stále malá.

Elektronická evidence tržeb začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace. Vláda si od ní slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Po hotelech a restauracích se budou muset v další vlně od letošního března do EET zapojit maloobchodní a velkoobchodní firmy, což se dotkne odhadem asi 250 tisíc subjektů.

Po velkoobchodech a maloobchodech přijde řada i na další obory podnikání. Stánkový prodej občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, například na festivalech, se do evidence zapojí od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích nebo služby účetních, advokátů i lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí například kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.

Minulý týden poslanci zamítli návrhy úlev v elektronické evidenci tržeb, které vznesl ministr financí Andrej Babiš (ANO) a vládní KDU-ČSL. Babiš neuspěl s návrhem, aby pod evidenci tržeb nespadaly nákupy v e-shopech v těch případech, kdy zákazník platí kartou přes internet a transakce se odehraje bez osobní účasti. Z evidence chtěl vyloučit i živnostníky s paušální daní. Sněmovní většina zamítla výjimky lidovců i návrhy opoziční návrhy na zrušení zákona o evidenci tržeb.