Babišovy audity odhalily stovky podivných obchodů za miliardy

Minister financí Andrej Babiš

Minister financí Andrej Babiš Zdroj: ctk

Prověrky, které nechalo na šesti ministerstvech řízených hnutím ANO zpracovat ministerstvo financí, ukázaly na 1207 rizikových obchodů za 16 miliard korun. Úřady obchodovaly s firmami bez zaměstnanců či v likvidaci. Už dříve finance avizovaly, že náprava má přijít s novými zákony.

Ministerstvo financí upřesnilo výsledky auditů, jejichž závěry zveřejnilo začátkem června. Prověrky, které začaly letos v březnu, se odehrávaly pod taktovkou 1. náměstka ministra financí Lukáše Wagenknechta. Zanalyzovaly 650 tisíc faktur v objemu 318 miliard korun, veřejné zakázky v objemu 213 miliard korun a 86 zpráv Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Ministerstvo financí nechalo prověřit schvalovací postupy ministerstev, zjištění NKÚ, přehled dodavatelů a majetku a analýzy výkazů zisků a ztrát. V tomto rozsahu podle resortu vůbec poprvé.

„Ačkoliv se v posledních letech utratily miliardy korun za nejrůznější IT systémy pro státní správu, získat kvalitní a srovnatelná data o hospodaření ministerstev byl velký problém. Oblast nákupu IT pro státní správu vyšla jako jedna z nejproblematičtějších,“ uvedl Lukáš Wagenknecht.

Ministerstvo spravedlnosti například podle resortu financí v letech 2011 až 2013 vyplatilo dodavateli služeb IT, společnosti CCA Group, celkem 357 milionů korun, z toho ale bylo možné dohledat dokumenty pouze k 69 milionům - většinou šlo o zakázky bez výběrového řízení.

Zastaralé smlouvy

Ministerstvo spravedlnosti se podle financí řídilo smlouvami z let 1995 až 1997, kdy se nepostupovalo podle zákona o veřejných zakázkách. „Požadavky na IT se za dvacet let výrazně změnily. Není přeci normální, aby se tak dlouho nakupovalo podle stejné smlouvy,“ konstatoval Wagenknecht.

Prověrka ministerstva financí obsahuje také analýzu dodavatelů ministerstev, výdajů na poradenské společnosti nebo nákladovou analýzu. „Tušili jsme, že má státní správa v datech nepořádek. Já sám už toho dost zažil a měl jsem představu, co na ministerstvech objevíme. Že to ale bude téměř detektivní práce, mě šokovalo,“ sdělil Wagenknecht.

Hospodaření ministerstev by měly podle resortu financí vylepšit centrální nákupy a transformace státní pokladny. „Budeme také navrhovat, aby se interní audit ministerstev zaměřil ve větší míře na IT,“ zmínil Lukáš Wagenknecht.