Babišův úřad vede kárné řízení s úředníky z kauzy Čapího hnízda

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo Zdroj: Stepan Bruner, E15

Ministerstvo financí zahájilo kárné řízení se čtyřmi svými pracovníky v kauze vyzvídání informací z vyšetřování farmy Čapí hnízdo. Prošetření čelí financí úředníci, kteří údaje sháněli, i ti, kteří na vyzvídání upozornili. Farma Čapí hnízdo patří skupině Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO), policie a Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) vyšetřují okolnosti udělení evropské dotace farmě.

Jedna z úřednic Babišova ministerstva se podle médií v lednu snažila od OLAF získat informace k vyšetřování farmy, a to bez vědomí přímých nadřízených na popud náměstka Tomáše Vyhnánka. Ministerstvo nyní zahájilo podle Neovlivní.cz kárné řízení se zmíněnou úřednicí i Vyhnánkem, ale také se dvěma nadřízenými úřednice, kteří na její jednání upozornili.

Mluvčí ministerstva Michal Žurovec serveru potvrdil zahájení řízení. Bližší informace však on ani sami úředníci uvést nechtěli. Podle Neovlivní.cz vede ministerstvo řízení i se dvěma úředníky, kteří na vyzvídání informací u OLAF upozornili své nadřízené a vládního prošetřovatele, proto, že údajně předali případ novinářům. Oba úředníci to ale podle serveru popírají. Prošetřovatel Úřadu vlády Jan Kněžínek v dubnu rozhodl, že Vyhnánek svým jednáním neporušil zákon.

Neovlivní.cz také uvádí, že dva úředníci, kteří upozornili na zjišťování informací k vyšetřování Čapího hnízda, zřejmě přijdou o místa. Jednoho z nich má nahradit právě úřednice, která se snažila získat údaje od OLAF.

OLAF prověřuje čerpání padesátimilionové dotace na projekt farmy Čapí hnízdo na Benešovsku. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele. Díky změně dosáhla na evropskou dotaci, kterou by jako firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš v březnu řekl, že v době získání dotace vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Babiš i Agrofert dlouhodobě odmítají, že by byl v případu Čapí hnízdo porušen jakýkoli zákon.