Bendl a Heger míří do VZP, naopak skončili Šnajdr či Tluchoř

Petr Bendl

Petr Bendl Zdroj: ctk

Sněmovna dnes vyměnila správní a dozorčí radu Všeobecné zdravotní pojišťovny. Do správní rady zamířili například exministři zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a Zuzana Roithová (KDU-ČSL). Skončili mimo jiné exposlanci ODS Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Boris Šťastný. V dozorčí radě bude pojišťovnu kontrolovat třeba exministr Petr Bendl (ODS).

Ze 30 členů správní rady VZP volí Sněmovna 20, deset jmenuje vláda. Dozorčí rada má 13 členů, poslanci volí deset z nich, tři jmenuje kabinet.

Kandidáta ODS do dozorčí rady pojišťovny zpochybnili někteří poslanci hnutí ANO. Igor Nykl upozornil na to, že existuje zpráva Evropské komise o korupci ve zdravotnictví.

„Kde, jak jsme si mohli přečíst, figurují některá jména, shodou náhod tady z klubu ODS, a vidím, že jedno z těch jmen je navrhováno za člena dozorčí rady. Myslím si, že to není dobrý signál veřejnosti, a měli bychom určitě zvážit, jak se postavíme k volbě zrovna tohoto člena dozorčí rady,“ řekl.

Hladká volba

Hnutí ANO ale neprosadilo návrh, aby se členové dozorčí rady volili po jednotlivých jménech. Byli zvoleni poměrně hladce v jednom bloku hlasy 137 ze 172 přítomných poslanců, proti zvedlo ruku 13 poslanců ANO. Pro novou správní radu zvedlo ruku 148 ze 161 přítomných poslanců.

Ve správní radě zůstává skoro polovina nynějších členů. Patří k nim nominanti ČSSD Jiří Běhnounek, Jiří Koskuba a Jiří Krákora, KSČM Soňa Marková a Miroslav Opálka a TOP 09 Jiří Skalický.

Širší obměna se týká poslanecké části dozorčí rady, v níž zůstali Zdeněk Maršíček (za KSČM) a Josef Novotný (za ČSSD). Vedle Bendla zamířil do této rady taky například poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

Poslanecké kluby navrhly do obou rad přesný počet kandidátů. Rady VZP jsou voleny vždy podle poměrného zastoupení stran v dolní komoře do tří měsíců od ustavení nové Sněmovny.