Bendl: Je třeba vyvlastňovat, odbahňovat

Petr Bendl

Petr Bendl Zdroj: ctk

Ministerstvo zemědělství má před sebou několik prioritních úkolů, které musí co nejrychleji dokončit. Například chce prosadit změnu zákona, která umožní označit protipovodňové stavby za veřejně prospěšné. Podle šéfa rezortu Petra Bendla (ODS) by také v záplavových zónách už neměla být vydávána povolení ke stavbám nových domů nebo chat.

„Státní správa by na tom měla trvat, protože v opačném případě riskujeme majetky a životy lidí,“ řekl ministr. Za velký a dlouhodobý problém považuje Bendlův úřad čištění koryt velkých řek i malých potoků a rovněž odbahňování rybníků.

„Dostáváme se kvůli tomu pod palbu kritiky. Jenže často narážíme na orgány ochrany přírody, které nám v čištění brání. A když nám ho povolí, musíme s odbagrovaným materiálem zacházet jako s nebezpečným materiálem, což stojí spoustu peněz,“ poznamenal Bendl. Se stejnými potížemi se podle něj potýkají i kraje a obce.

Dále by chtěl ministr slyšet názory odborníků a samospráv na dělení půdních bloků, aby při povodních nenastávaly posuny či závaly půdy.

Zatímco situace na některých západočeských tocích jako například na Klabavě se včera začala opět zhoršovat, Praha odvolala stav ohrožení. V nejbližších dnech se v hlavním městě začne s rozebíráním zábran určených pro stoletou vodu.

Vedle bleskových povodní nyní největší nebezpečí hrozí v parcích, kde silný vítr může vyvrátit další podmáčené stromy. Premiér Petr Nečas (ODS) po jednání Ústřední povodňové komise a Ústředního krizového štábu uvedl, že je nezbytné, aby všechny kraje respektovaly rozhodnutí obou těchto orgánů až do chvíle, kdy ho případně zmírní.

Dušan Kütner: Voda a selský rozum