Bez utajení. Stát slibuje nový, otevřený tendr k elektronickým vinětám

Andrej Babiš a Karel Havlíček

Andrej Babiš a Karel Havlíček Zdroj: ČTK

E-shop na dálniční známky za víkend naprogramovali  ajťáci na akci Hackathon. Státu ho nabídli zdarma
Iniciátor akce Tomáš Vondráček a premiér Andrej Babiš na Hackathonu
E-shop na dálniční známky za víkend naprogramovali  ajťáci na akci Hackathon. Státu ho nabídli zdarma
Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík
Elektronická dálniční známka
8
Fotogalerie

Na novou zakázku na informační systém k elektronickým dálničním známkám stát vyhlásí z velké části otevřený tendr. Jde například o portál, e-shop či mobilní aplikaci. V tajném režimu zůstane část systému, který bude obsahovat požadavky tajných služeb, stát ovšem i pro ni vyhlásí výběrové řízení pro firmy s bezpečnostní prověrkou. Uvedl to mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Původně byly v utajeném režimu všechny části IT systému, stát však zakázku za 401 milionů korun zrušil.

Státní fond dopravní dopravní infrastruktury (SFDI) v polovině ledna oznámil, že dodavatelem a provozovatelem IT systému bude společnost Asseco Central Europe. Zakázka vyvolala vlnu kritiku z řad odborníků, opozice i premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle nich byla předražená.

Kritikům vadil také způsob výběru dodavatele, který byl kompletně veden v tajném režimu bez soutěže. Fond dopravy tehdy oslovil pět vybraných firem, nabídku podaly dvě.

Nově bude zakázka na IT systém rozdělená, utajovanou část s požadavky bezpečnostních služeb nelze podle Jemelky vypustit. Co vše tyto požadavky zahrnují není jasné, jde například o výjimku pro vozidla bezpečnostních služeb.

Jemelka zopakoval, že stát možná využije i informační systém, který během uplynulého víkendu vyvinula při veřejném hackathonu skupina 60 dobrovolníků. Ti se zaměřili právě na část, která nepodléhala tajnému režimu. Podmínkou však je jeho plná funkčnost.

Stát by tento systém mohl převzít zdarma v příštích týdnech, následně by vyhlásil veřejný tendr na jeho provoz.

Stát zruší i další zakázku ke známkám, která počítala se zajištěním distribučních míst. Ta podle odhadů měla vyjít na přibližně 477 milionů korun. „Změnil se IT systém, mění se rozhraní napojení na tuto síť, proto je nutno zakázku revidovat,“ uvedl Jemelka. Podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) je tato služba obvykle provozována zdarma nebo maximálně za symbolický poplatek od státu. „Nesmí se z toho dělat byznys, je to přirozená nabídka služeb čerpacích stanic,“ řekl.

Zakázka na informační systém v minulém týdnu stála křeslo ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Jeho nástupcem se stal vicepremiér Karel Havlíček, který resort povede společně s ministerstvem průmyslu a obchodu.

Elektronické dálniční známky by od příštího roku měly nahradit dosavadní papírové kupony, které skončí. Systém by měl být připraven na začátku letošního prosince. Loni stát na prodeji známek vybral 5,35 miliardy korun.