Blackout v Praze. Výbuch trafostanice připravil polovinu města o elektřinu

U Kunratického lesa v Praze vybuchla 18. června večer trafostanice a vypukl požár, bez elektřiny se ocitla více než třetina hlavního města.

U Kunratického lesa v Praze vybuchla 18. června večer trafostanice a vypukl požár, bez elektřiny se ocitla více než třetina hlavního města.

Chodov, Opatov, Háje, ale i část Vršovic a Vinohrad se před jedenáctou ocitly bez elektřiny. Na jihu Prahy vybuchly trafostanice. Po jedenácté v noci se podařilo částečně obnovit dodávku proudu.

Velkou část Prahy postihl v noci na dnešek rozsáhlý výpadek proudu, u Kunratického lesa vybuchla trafostanice a vypukl požár. Uvedla to mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Na místě zasahovaly desítky hasičských vozů. Policisté v oblasti odklánili dopravu a okolí požáru uzavřeli. Mazlavý kouř zavalil velkou část Jižního města. Jedním z důvodů požáru mohou být i extrémní horka. Energetici před dvanáctou obnovili dodávky elektřiny ve většině oblastí postižených výpadkem, nejbližší okolí rozvodny se ale bez elektřiny bude muset obejit delší dobu.

Trafostanici se během noci podařilo uhasit. Hasiči ale musí stále ochlazovat asi 60 tun transformátorového oleje. Příčina výbuchu se vyšetřuje, řekl operační důstojník pražských hasičů. Podle mluvčího Pražské energetiky (PRE) Petra Holubce je transformátor kompletně zničený a bude muset být vyměněn. Škoda se bude pohybovat v desítkách milionů korun.

„Všechny domácnosti měly dodávky obnovené do 90 minut od výbuchu. V tomto směru se nám vyplácí investice 1,5 miliardy korun ročně do zdvojení a ztrojení sítě,“ řekl Holubec. V Praze 4 a v Praze 10 v souvislosti havárií netekla ani voda. Podle Holubce byl transformátor kompletně zničen a je nutná jeho výměna. „Potrvá několik týdnů, než se to podaří obnovit. Do té doby budou postižené oblasti přepojeny na jiné rozvodny. Je to o to složitější, že kvůli velkým vedrům jsou momentálně v Praze ve špičce velmi vysoké odběry elektřiny, je to téměř srovnatelné se zimou. Ale jsme schopni se s tím vypořádat,“ řekl Holubec. Vzniklá škoda se zatím podle něj nedá odhadnout, cena samotné trafostanice se ale pohybuje okolo 50 milionů korun.

Linka 158 v Praze přijala během noci stovky oznámení, k výpadku došlo i v městské hromadné dopravě. Policisté v okolí požáru řídí dopravu a odklánějí veškerý provoz, aby hasičské vozy měly volnou cestu. Policisté doporučili obyvatelům Jižního Města nevycházet z domů.

Z požáru se pro obyvatele Jižního Města navzdory pozdní hodině stala atrakce. Na hořící rozvodnu se z nedalekých vysokoškolských kolejí přišly podívat stovky až tisíce lidí. Police přitom vyhlásila zákaz vycházení v ulici U Kunratického lesa a lidem z blízkého okolí doporučuje zavřít okna.