Blažek stahuje kárné žaloby na soudce podané Pospíšilem

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Zdroj: ctk

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek stáhl čtyři kárné žaloby na soudce podané jeho předchůdcem Jiřím Pospíšilem. Důvodem je údajně příliš vysoká neúspěšnost ministerstva v těchto sporech.

Stažené žaloby byly proti soudcům Vladimíru Mikulovi z Děčína, Benu Eichlerovi z Mostu, Janu Kozákovi z Krajského soudu v Brně a Stanislavu Bernardovi z Městského soudu v Praze.

„Nechali jsme si udělat analýzu, ze které vyplývá, že ministerstvo ve sporech se soudci příliš často neuspělo. Podle nás je to tím, že některé žaloby byly zbytečné,“ řekl listu Dnes náměstek ministra Daniel Volák.

Například místopředseda Vrchního soudu v Praze Bernard čelil žalobě kvůli působení v arbitrážní komisi fotbalového svazu, což dle Pospíšila ohrožovalo jeho nezávislost. Děčínský soudce zase povolil monitoring mobilních telefonů policistovi Marianu Hudcovi, který poté mohl sledovat třeba spolupracovníky prezidenta republiky nebo hovory šéfa ústavního soudu Pavla Rychetského.

Exministr Pospíšil podal loni 13 kárných žalob proti soudcům, ale uspěl jen ve dvou případech. „Vždy jsem se řídil doporučením našich právních expertů a kárné žaloby podával jen tam, kde to oni uznali za nutné,“ sdělil Pospíšil.

Podle Voláka by nyní měli běžné prohřešky důsledněji řešit předsedové soudů a vedoucí státní zástupci. Ministr by se měl zabývat pouze závažnými případy celostátního významu.