Bradáčová tlačí žalobkyni Máchovou k rezignaci

státní zástupkyně Bradáčová

státní zástupkyně Bradáčová Zdroj: ctk

Po lednovém odchodu Jany Hercegové z čela Městského státního zastupitelství v Praze by měla rezignovat i její blízká spolupracovnice Dagmar Máchová. Přivítala by to vrchní pražská žalobkyně Lenka Bradáčová, která chce dokončit personální čistku v podřízeném státním zastupitelství. Spolu s Hercegovou skončily i dvě její náměstkyně. Máchové byly v souvislosti s vyšetřováním případu vynášení informací odebrány všechny trestní případy.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu prověřuje dokumenty, které minulý týden zabavil v kanceláři Máchové. Cílem je vystupňovat na ni tlak a přimět ji k rezignaci, shodují se zdroje deníku E15. Kdyby se Bradáčová rozhodla podat návrh na odvolání Máchové, mohla by narazit na Nejvyšší správní soud.

Žalobkyně také aktuálně přišla o trestní kauzy. „Mohu potvrdit, že po dohodě byla paní Máchová převedena na netrestní úsek státního zastupitelství,“ potvrdila ČTK mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Podle ní šlo o reakci vedení na informace, které státnímu zastupitelství jako zaměstnavateli poskytla policie. „K jejich obsahu se ale vyjadřovat nebudeme,“ dodala Zenklová. Máchová nebude případy řešit ani u soudu, na starost je dostanou jiní státní zástupci.

Podpora Pavla Zemana

Snahu Bradáčové zbavit se nepohodlné žalobkyně podporuje podle dostupných informací i šéf Nejvyššího státního zastupitelství Pavel Zeman. V médiích se však vyjadřuje jen obecně. „V každém systému objevíte člověka, který páchá nepravosti. Důležité je, aby se s tím systém dokázal poprat,“ uvedl včera v České televizi. Protimafiánský útvar se na Máchovou nezaměřil poprvé.

Koncem roku 2012 monitoroval její schůzky s tehdejším soudcem Ondřejem Havlínem, který byl letos pravomocně odsouzen za korupci a ovlivňování případů. Kromě toho ÚOOZ údajně umístil odposlouchávací zařízení do bytu přítele Máchové.

I v kauze Opencard

Žalobkyně čelila také kritice za dozorování kauzy Opencard. Sněmovní vyšetřovací komise na ni kvůli pochybením podala trestní oznámení. „Řízení příběhu Opencard a možných trestních souvislostí už nedozoruje Městské státní zastupitelství v Praze, ale Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové, a to z toho důvodu, že městská státní zástupkyně je v této trestní věci podjatá,“ uvedla na začátku roku Bradáčová. Máchová v posledních dnech na dotazy novinářů neodpovídá. Údajně čerpá dovolenou.

Mocenské centrum

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu je mocenské centrum, míní poslanci Aktivitami protimafiánského útvaru, který před týdnem zasahoval i v řadách protikorupční policie a celní správy, se bude zabývat sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Je to velmi nestandardní jednání, které ignoruje zákon o inspekci,“ řekl šéf komise Václav Klučka (ČSSD). O tom, že ÚOOZ dlouhodobě překračuje své kompetence, je přesvědčena jeho kolegyně z opoziční ODS Jana Černochová. „Stává se spíše mocenským centrem než vyšetřovacím orgánem,“ prohlásila na adresu protimafiánského útvaru.