Bratr žalobce v případu Rath pracuje pro firmu uvedenou ve spisu

Rath tam byl dopraven z vazební věznice v Litoměřicích.

Rath tam byl dopraven z vazební věznice v Litoměřicích. Zdroj: ctk

Bratr nového státního zástupce v případu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) Petra Jiráta pracuje pro firmu, která figuruje ve spisu. Server Lidovky.cz dnes uvedl, že Václav Jirát zastupuje jako advokát společnost Energie stavební a báňská, na níž detektivové narazili, když rozkrývali údajné manipulace při výběrovém řízení na opravu buštěhradského zámku.

Původní projektant z firmy Aria vyčíslil předpokládané náklady na rekonstrukce na 168 milionů korun. Hejtmanství si pak ale našlo nového projektanta; Richard Bartík, jenž si založil firmu Arcia, vyčíslil náklady na 220 milionů korun.

„Podle operativních poznatků policie pomáhala Rathovi a spol. s hledáním nového projektanta právě společnost Energie stavební a báňská,“ napsaly Lidovky.cz.

Společnost Energie stavební a báňská prostřednictvím mluvčí Jany Neckařové podle serveru uvedla, že se o střet zájmů nejedná. Bartík dříve podle serveru působil jako obchodní ředitel Energie stavební a báňské, která získala ve středních Čechách řadu zakázek.

Případ předala Jirátovi do středních Čech žalobkyně z Ústeckého kraje Lenka Bradáčová. Přesun se zdůvodňuje tím, že se hlavní trestný čin stal ve Středočeském kraji. Na nepříslušnost státního zastupitelství dříve poukazovali Rathovi obhájci. Ratha policisté zadrželi v polovině května s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Podle policie to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Poslancovo stíhání bude sněmovna potvrzovat v úterý; v případě odsouzení mu hrozí až dvanáctileté vězení.

V Rathově kauze se podle deníku Dnes objevuje i jméno dřívějšího poslance Michala Pohanky. S Pohankou se Rath planoval setkat bezprostředně potom, co krabici s penězi převzal. Policie ale někdejšího hejtmana zadržela.

Pohankovo jméno se objevuje ve spise v souvislosti s dodávkami techniky do kladenské nemocnice. Bývalý poslanec ale tvrdí, že Rath byl jen jeho lékařem a o zakázkách spolu nemluvili.