Brněnský soud stanovil Íránci Zadehovi kauci 100 milionů korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: bloomsberries via Flickr

Brněnský krajský soud dnes určil Íránci s českým občanstvím Shahramovi Abdullahovi Zadehovi kauci 100 milionů korun, za kterou by mohl být propuštěn z vazby na svobodu. Po jednání soudu to řekl jeden z jeho advokátů Pavel Čapčuch. Cizinec jich má prý deset. Zadeh je podezřelý z daňových úniků při dovozu pohonných látek, při nichž podle vyšetřování vznikla škoda 2,5 miliardy korun. Policie ho zadržela před 19 měsíci v Praze.

„Na účet soudu musí být kauce složena do deseti dní,“ řekla mluvčí krajského soudu Simona Tesařová. Zadeh se dnešního jednání účastnil, přivedla jej vězeňská eskorta. Projednávání jeho návrhu, včetně vynesení rozhodnutí, se uskutečnilo bez účasti veřejnosti.

Soud nejprve zamítl žádost Zadeha o propuštění z vazby. Soud ani nepřijal nabídku záruky důvěryhodných osob za Zadeha a také nepřijal nabídku dohledu probačního úředníka nad cizincem, pokud by byl propuštěný na svobodu. Místo toho stanovil kauci.

Tři dny na odvolání

„Výše kauce je stanovena. Co bude dál, to zatím nevím. O věci se musím poradit s klientem,“ řekl Čapčuch. Zdůraznil, že nyní mají se Zadehem tři dny na to, aby podali proti dnešnímu rozhodnutí krajského soudu odvolání. Advokát odmítl věc více komentovat.

Gang kolem Zadeha podle kriminalistů dovážel z Německa a Slovinska pohonné hmoty, a poté prostřednictvím řetězce více než šesti desítek firem s nastrčenými bílými koňmi šidil stát na daních pomocí falešných daňových přiznání. Škoda se odhaduje na 2,5 miliardy korun.

Na dnešek prý Zadeh připravil pro krajský soud záruku za své propuštění ve výši 110 milionů korun. Šlo částečně o peníze a částečně o další majetek. Krajský soud ale jasně rozhodl o finanční kauci.