Brusel schválil opravenou verzi pražských stavebních předpisů

Staroměstské náměstí v Praze

Staroměstské náměstí v Praze Zdroj: E15/Anna Vackova

Zastupitelsvtvo hlavního města může schválit pražské stavební předpisy (PSP). Evropská komise schválila opravenou verzi jejich znění. Praze ještě běží lhůta, po kterou s předpisy nesmí nic dělat, schválit je tak může až letošního 25. května. Pokud je přijme, budou účinné od 1. srpna. Evropská komise měla ke znění normy výhradu kvůli předpisu o vyvedení kouřovodu, Praha a Institut plánování a rozvoje (IPR) znění podle námitky opravily.

„Mohu potvrdit, že Evropská komise posvětila PSP. To je nejen pro mě, ale hlavně pro celou Prahu zásadní informace, protože PSP jsou jedním z nejdůležitějších dokumentů, kterým hlavní město disponuje. Teď musíme počkat do 24. května, kdy bude proces notifikace administrativně ukončen, a pak je můžeme přijmout,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Výtky vznesla komise kvůli obavám z diskriminace dovozců a požadovala odůvodnění, proč předpisy, které byly schváleny loni, vyžadují spalinové vývody na střechu, když existují i zařízení jako karma či plynová podokenní topidla. Praha a IPR společně znění předpisů upravily, aby vyhovovaly názoru komise. Komise si podle informací ČTK ještě vymínila právo znění předpisů posoudit i poté, co je Praha schválí.

Tvorbu předpisů provázely více než rok problémy. Předpisy vznikly ještě za vlády exprimátora Tomáše Hudečka (tehdy TOP 09), jejich platnost však pozastavilo ministerstvo pro místní rozvoj loni v lednu. Praha nakonec předložila upravené znění, které nyní schválila Evropská komise.

Stavební předpisy jsou prováděcí normou ke stavebnímu zákonu. Obecně definují požadavky na využívání území a technické požadavky na stavby. Účinnost původních stavebních předpisů loni v lednu na 15 měsíců pozastavilo MMR. Praha má své stavební předpisy jako jediné město v zemi už více než 100 let.