Brusel si vyžádal kontorolu českých IT projektů. I z časů Ivana Langera

Ivan Langer

Ivan Langer Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

České úřady čekají audity některých IT projektů, na které čerpaly evropské peníze. Na žádost Evropské komise kontroly provádí ministerstvo financí. Prověřuje se mimo jiné pět tendrů na ministerstvu vnitra hlavně z doby ministra Ivana Langera, mezi kterými je Czech POINT, elektronická sbírka zákonů nebo informační systém datových schránek. Kontroluje se i dosavadní monitorovací systém, přes který v letech 2007 až 2014 plynuly žádosti o dotace. Napsal to server Ihned.cz.

„Aktuálně pracujeme na dvou zakázkách Evropské komise, jedna se týká monitorovacího systému, druhá je audit vybraných IT projektů,“ řekl serveru mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka. U monitorovacího systému jde o pokračování prověrky, do Bruselu zatím odešel závěr o programu, kterým se budou spravovat dotace v novém programovacím období do roku 2020.

Celkem audit do konce letoška prověří 16 počítačových zakázek, které se platily z unijních peněz. Kontroly se týkají pouze dokončených projektů. Pokud by odhalily pochybení, může se stát, že Česká republika by část dotací musela vrátit.

Kontroloři zatím pracují na ministerstvu vnitra. Audit čeká také Národní archiv, informační systém ministerstva životního prostředí či registr osob pod Českým statistickým úřadem. Kontroloři zamíří také na ministerstvo zemědělství kvůli agrárním registrům nebo na katastrální úřad, kde prověří budování dálkového přístupu do soupisu nemovitostí.