Budvar loni téměř překonal rekord v prodeji piva

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: 7

Budějovický Budvar loni prodal 1,32 milionů hektolitrů piva, což je meziročně o 5,5 procenta více. Pivovar tak zaznamenal druhý nejlepší výsledek ve své stošestnáctileté historii.

Lepší rok v prodejích zažil pivovar pouze v roce 2000, tehdy prodal 1,35 milionů hektolitrů piva. Pivovar zaznamenal příznivý vývoj především v exportu. Loni vyvezl 650 tisíc hektolitrů piva, o 7,8 procenta více než v roce 2010. „Objem vývozu tak překonal náš dosavadní rekord, meziročně podniku vzrostly o 1,9 procenta i celkové tržby.“ řekl obchodní ředitel Budvaru Robert Chrt.

Podle něj se pivovar také dokázal zároveň výrazněji prosazovat i na domácím trhu. Tam Budvar meziročně zvýšil objem prodaného piva o více než tři procenta. „Podařilo se nám tak zvrátit nepříznivý trend roku 2010, ve kterém jsme na domácím trhu kvůli nárůstu spotřební daně ztratili přes sedm procent,“ uvedl Chrt. Lídr trhu Plzeňský Prazdroj zveřejní prodejní výsledky za loňský rok na přelomu ledna a února, stejně jako každý rok, řekl mluvčí největšího českého pivovaru Jiří Mareček.