Byl jsem jmenován v podmínkách jako žádný jiný premiér, říká Fiala. Situace je ale neúnosná

Premiér Petr Fiala (ODS) na první tiskové konferenci po jmenování. (28.11.2021)

Premiér Petr Fiala (ODS) na první tiskové konferenci po jmenování. (28.11.2021) Zdroj: Blesk:Karel Kopac Karel Kopáč

Premiér Petr Fiala (ODS) na první tiskové konferenci po jmenování. (28.11.2021)
Premiér Petr Fiala (ODS) na první tiskové konferenci po jmenování. (28.11.2021)
Premiér Petr Fiala (ODS) na první tiskové konferenci po jmenování. (28.11.2021)
Premiér Petr Fiala (ODS) na první tiskové konferenci po jmenování. (28.11.2021)
5
Fotogalerie

„Myslím, že jsem byl jmenován premiérem v podmínkách jako žádný jiný premiér nikdy nebyl," zhodnotil své jmenování nový premiér Petr Fiala v Otázkách Václava Moravce. Nepochyboval prý o tom, že se jmenování bude konat v rámci hygienických pravidel. Vládu chce jmenovat co nejdříve a uvedl, že o harmonogramu jmenování panuje shoda i s prezidentem Milošem Zemanem.

„Mým zájmem je, aby vláda byla jmenována co nejdříve, ta situace je neúnosná. Jediné, co mohu ale říct je, že je tu ten příslib, že to bude rychlé,“ dodal. Chtěl by tak, jak už avizoval dříve, aby byla vláda jmenována v polovině prosince, což podle Fialy vypadá slibně. 

Podle Fialy je počínání vlády v demisi poněkud chaotické. „Chci, aby tady skončil chaos. Jediné, co se stane je, že i ta rozumná opatření nebude nikdo dodržovat,“ vysvětlil. „My jsme byli první, kdo vystoupil s nějakou koncepcí, jak situaci vyřešit. Tu jistotu ale, že to budeme řešit jinak, budeme mít až nastoupíme,“ popsal Fiala. Fiala prý nechce aby se ke covidu vyjadřoval „kde kdo“. 

Vyloučil také, že by Pavla Blažka stáhnul jako kandidáta na ministra spravedlnosti. „Ty věci, které se vůci panu Blažkovi objevují jsou tady dlouho a většina z nich ani není pravdivá. Já Pavla Blažka znám z akademického prostředí třicet let a je to člověk, který je velice vzdělaný v politice a my takového člověka potřebujeme,“ vysvětlil Fiala.

První proslov Petra Fialy jako premiéra České republiky:

Video placeholde
První brífink premiéra Fialy: Jasný vzkaz pro neočkované! • ČTK/Blesk

Prezident Zeman se už dříve vyjádřil, že k jednomu z navržených ministrů má jisté vyhrady. Podlě médií se njespíš jedná o Jana Lipavského, kandidáta na ministra zahraničí, který se v minulosti vyjadřoval kriticky právě k prezidentovi Zemanovi. „Ta pětikoalice je tvořena různými lidmi, kteří se kriticky vyjadřovali k jednání prezidenta. Tak to prostě je a myslím si, že je to dobře. Jsme v demokracii,“ vysvětlil premiér Fiala. Jméno ministra, ke kterému má prezident Zeman výhrady a chce na něj uplatnit právo veta, však odmítl vyslovit, jelikož ho nechce zbytečně diskreditovat, pokud ho nakonec Zeman schválí. 

Fiala se se Zemanem prý bavil především o harmonogramu, kdy bude jmenovaná vláda. „V harmonogramu panovala shoda,“ řekl Fiala. 

Zaroveň uvedl že s premérem Babišem se žádná dvouhodinová schůzka, o které informovaly Lidové noviny neproběhla. Schůzka trvala zhruba 20 minut a hovořili mimo jiné o zahraniční politice, například blížící se evropském summitu. Babiš Fialovi pro dobu do jmenování celé vlády nabídl užívání Hrzánského paláce. Po jmenování Fialovi Andrej Babiš poslal smsku s gratulací, kde nabídl spolupráci.