Bývalý ministr Barták půjde před soud. Kvůli úplatkům

Martin Barták

Martin Barták Zdroj: Eduard Erben, E15

Exministr obrany Martin Barták a zbrojař Michal Smrž stanou kvůli úplatkům v kauze nákupu vozidel Tatra před soudem. Žalobce podal ke Krajskému soudu v Ostravě obžalobu.

Ožalovaní podle dozorujícího státního zástupce DušanaTáborského požadovali od vysokých představitelů společnosti Tatra úplatky za vyřešení problémů, které firma měla při dodávce pro českou armádu. Martin Barták chtěl údajně pět milionů dolarů (přes 80 milionů korun). Smrž, který ale nebyl schopen své sliby splnit, podle vyšetřování požadoval nejprve 100 milionů korun. Později ale podle Táborského slevil na 20 milionů.

Byť se oba obžalovaní znali a dokonce spolu trávili dovolenou, nestanou před soudem jako spolupachatelé. „Nepodařilo se prokázat, že by jednali ve vzájemné dohodě,“ vysvětlil Táborský.

„O podání obžaloby jsem se dozvěděl opět z médií a neznám její obsah. Já sám jsem procesně vyrozuměn nebyl. Přesto jsem rád, že se případ konečně posunul k instituci, která jej, jak pevně věřím, objektivně posoudí,“ reagoval Barták.

Detektivové protikorupční policie oba podezřelé obvinili předloni 30. listopadu. Majitel zbrojařské firmy MPI Group Smrž je obžalován z pokusu o podvod. Existuje podezření, že požadoval peníze po vedoucím pracovníkovi obchodní společnosti Tatra pod nepravdivou záminkou, že využije svůj vliv a za uvedené peníze zajistí odstranění obchodních potíží v souvislosti se zakázkou na dodávku aut pro českou armádu.

„Zakázku ale ovlivnit nedokázal a takzvaně se chlubil cizím peřím. Proto byl obviněn z pokusu o podvod,“ uvedl žalobce. Barták byl obviněn z přijímání úplatku. Policie i státní zástupce se domnívají, že využil svého postavení a snažil se ovlivnit nákup nákladních vozů. I on prý požadoval za vyřešení určitých komplikací po významném představiteli Tatry úplatek, údajně pět milionů dolarů.

Šéf české pobočky automobilky Tatra Ronald Adams

Policie se případem zabývá od listopadu 2010. Tehdy bývalý americký velvyslanec v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss Mladé frontě Dnes řekl, že v únoru 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany Barták miliony dolarů za to, že Tatra už nebude mít problémy s armádní zakázkou. Potvrdil to Cabanissův kolega Duncan Sellars, který se rovněž zúčastnil rozhovoru s Bartákem. Barták ale tvrdí, že jde o vykonstruovanou záležitost.

V souvislosti s Tatrou brněnská policie loni obvinila i šéfa české pobočky automobilky Tatra Ronalda Adamse z podplácení. Údajně na brněnském veletrhu nabídl tehdejšímu náměstkovi ministra obrany Bartákovi úplatek za to, že úřad zadá Tatře další armádní zakázky. Automobilka podle vedení společnosti považuje stíhání za nedůvodné a postup policie za „mimořádně podezřelý“.

Adams přitom vystupuje v kauze Bartáka jako svědek. Policii sdělil, že mu „prostředník někoho vysoko postaveného“ tlumočil vzkaz z ministerstva, že pokud Tatra zaplatí pět milionů dolarů, nebude mít problémy. V rámci kontraktu schváleného vládou automobilka armádě od března 2008 dodala 588 vozů v sedmi modifikacích za 2,7 miliardy korun.

Tatra a její kostlivci