Část ČSSD tlačí na odklad občanského zákoníku

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Snaha některých zákonodárců sociální demokracie získat čas na dopracování nového občanského zákoníku narazila na odpor právních expertů strany. Mohli by ale pomoci Úsvitu, ANO a komunistům, pokud by se dohodli.

Úterní jednání poslaneckého klubu sociální demokracie, jehož hlavním bodem byla volba předsedy parlamentní frakce, provázela místy bouřlivá diskuze. Spor se nevedl o osobu Romana Sklenáka, kterému dalo hlas 40 ze 46 přítomných zákonodárců, ale o roční odklad platnosti nového občanského zákoníku.

Získat čas na dopracování některých sporných nebo nejednoznačných pasáží rozsáhlého kodexu chtějí i komunisté, část ANO a Úsvit přímé demokracie. K získání nadpoloviční většiny v Poslanecké sněmovně by jim mohla pomoci právě část ČSSD. V jednu chvíli v klubu jednoznačně převážil názor, že je třeba zabránit tomu, aby zákoník už od příštího ledna vstoupil v platnost. Proti byla ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Pod podmínkou anonymity to serveru E15.cz řeklo několik poslanců ČSSD.

Sklenák včera potvrdil, že klub o zákoníku debatoval. „Rozhodně ale nešlo o nějaký rozkol, nakonec jsme se dohodli. Naši právní experti prosadili názor, že do konce roku už není technicky možné odložení platnosti dosáhnout,“ konstatoval.
Jedinou možností by bylo přijetí zákonného opatření. To by musela vypracovat a předložit vládě jako šéfka rezortu spravedlnosti Benešová. I kdyby Rusnokův kabinet s opatřením souhlasil, bylo by pro něj nutné nalézt většinu jak v Senátu, tak v nově ustavené dolní komoře parlamentu. „Navíc je otázka, jak by případně reagoval Ústavní soud,“ dodal Sklenák.

Úsvit je pro, ANO spíš proti
Ve sněmovně by se podpora 101 hlasů pro odklad občanského zákoníku hledala obtížně. Jednoznačný názor má pouze Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, který chce o tom jednat s premiérem Rusnokem. Okamura tvrdí, že pro svůj záměr získal ANO a komunisty. Hnutí Andreje Babiše to však zpochybňuje. „S Úsvitem jsme se bavili jen o návrhu zákona o obecném referendu,“ řekl předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Strana se podle něj ještě neshodla, jaký postoj zaujme. „Spíše se ale kloníme k tomu, aby zákoník začal platit už od ledna,“ konstatoval. I kdyby Úsvit nakonec ANO přesvědčil, společně s komunisty by tato tři uskupení dala dohromady 94 poslanců. Zbylých sedm by pak mohla dodat ČSSD.