Centrální nákupy nemocnicím moc nejdou, Babiš tlačí na Němečka

Ilustrační foto nemocnice

Ilustrační foto nemocnice Zdroj: ctk

Ministerstvo financí a někteří poslanci vyvíjejí tlak na ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, aby pro fakultní nemocnice nakupoval centrálně zdravotnické prostředky. Ministr Andrej Babiš (ANO) vidí v nákupech zdravotnického materiálu rezervy.

„Sdružené nákupy jsou trendem v západní Evropě,“ říká Adam Vojtěch z ministerstva financí. Mohou se tím podle něj eliminovat „spřátelení dodavatelé“ u jednotlivých nemocnic.

„Pozornost by se měla soustředit na nákupy zdravotnických prostředků a léčivých přípravků, protože tu jsou možné největší úspory,“ říká poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

Ministerstvo centrální nákupy odmítá

Ministerstvo zdravotnictví ale významné rozšíření centrálních nákupů zdravotnických prostředků odmítá. Centrálně už pro svoje nemocnice nakoupilo elektřinu, plyn, automobily a připravuje zakázku na telekomunikační služby. U zdravotnických prostředků tomu ale prý brání řada komplikací.

„Je těžké sjednotit poptávku, každá nemocnice a každé oddělení funguje trochu jinak,“ míní náměstek ministra zdravotnictví Petr Landa. Připomněl, že na příslušném odboru pracuje jen deset lidí. V některých komoditách představují zakázky pro přímo řízené nemocnice polovinu trhu. Právě se chystá centrální zakázka na medicinální plyny, jako jsou rajský plyn či kyslík.

Celkově přímo řízené nemocnice nakupují zdravotnický materiál za stamiliony korun ročně.

Pořízení injekčních stříkaček by trvalo rok
Ministerstvo zdravotnictví v roce 2014 vyhlásilo centrální zakázku na jehly, injekční stříkačky a další zdravotnický materiál za 43 milionů korun. Dnes o zakázce náměstek Petr Landa mluví jako o cenné zkušenosti. Přestože do ní úředníci vybrali co nejjednodušší materiály, nepodařilo se jim ji dokončit. „Na základě námitky neúspěšného uchazeče antimonopolní úřad zakázku zrušil. Za půl roku vzal uchazeč námitku zpátky,“ uvedl Landa. To ale bylo téměř rok po oznámení zakázky. „Situace na trhu se změnila, potřeby nemocnic také,“ popisuje náměstek neslavný konec s tím, že si z toho ministerstvo zdravotnictví vzalo ponaučení.

Němeček odstartoval centrální nákup materiálů u státních nemocnic