Ceny průmyslový a zemědělských komodit dál strmě rostou, odrazí se to ve zdražování potravin

Obilí patří mezi nejrychleji zdražující komodity

Obilí patří mezi nejrychleji zdražující komodity Zdroj: ČTK / Šálek Václav

Růst cen výrobců pokračoval i v červnu a ve většině oborů zrychlil, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Nejvíc, o 42,5 procenta, se v zvýšily ceny v zemědělství, které o měsíc dříve meziročně stouply o 39,2 procenta. Data naznačují budoucí vývoj spotřebitelských cen.

V průmyslu zrychlil růst cen na 28,5 z květnových 27,9 procenta. Mírný pokles statistici zaznamenali u stavebních prací, kde meziroční nárůst zpomalil z 13,5 na 12,8 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky byly v červnu meziročně vyšší o 6,2 procenta, zatímco v květnu stouply o 5,8 procenta, uvádějí statistici.

„Vysoké ceny zemědělských výrobců se budou přenášet do cen potravin. Nejvyšší zdražení nás pravděpodobně čeká u pekárenských výrobků, které jsou náročné na spotřebu obilovin a energií. Výrazně však budou zdražovat i další typy potravin,“ upozorňuje ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček. Pro část obyvatel to brzy může znamenat, že nebudou mít dostatečné příjmy na obstarání základních potravin, dodává.

Ceny rostly také v meziměsíčním srovnání. U zemědělských výrobců se proti květnu zvýšily o 4,4 procenta, v průmyslu o 1,4 procenta. Stavební práce zdražily meziměsíčně o procento. Ceny tržních služeb pro podniky v meziměsíčním srovnání stagnovaly.

Vysoké ceny zemědělských výrobců se budou přenášet do cen potravin. Nejvyšší zdražení nás pravděpodobně čeká u pekárenských výrobků, které jsou náročné na spotřebu obilovin a energií. Výrazně však budou zdražovat i další typy potravin.