Ceny průmyslových výrobců zrychlily tempo růstu na 1,9 procenta

Německo, průmysl

Německo, průmysl Zdroj: profimedia.cz

Ceny průmyslových výrobců v České republice v srpnu zrychlily meziroční tempo růstu na 1,9 procenta z červencových 1,3 procenta. Meziměsíčně se ceny v průmyslu zvýšily o půl procenta. Významně vzrostly ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Oznámil to Český statistický úřad.

Ceny zemědělských výrobců byly meziročně vyšší o 4,6 procenta po červencovém zvýšení o 2,4 procenta. Ceny stavebních prací klesly dle odhadů o 0,4 procenta, v červenci pak o půl procenta. Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře spadly dolů o 0,9 procenta, stejně jako v červenci.

Růst cen koksu a rafinovaných ropných produktů stoupl o 14,7 procenta, a podílel se tak na růstu cen průmyslových výrobců valnou měrou, chemických látek a výrobků o 5,3 procenta a potravinářských výrobků, nápojů a tabáku o 2,1 procenta. Snížily se naopak ceny těžby a dobývání, a to o 3,3 procenta. „Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce stouply ceny energií o 4,4 procenta, klesly pouze ceny zboží dlouhodobé spotřeby o půl procenta,“ uvedl ČSÚ.

Ceny koksu a rafinovaných ropných produktů rostly nejrychleji také v meziměsíčním srovnání. Dále byly vyšší ceny chemických látek a výrobků, ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku. Snížily se naopak ceny dopravních prostředků, obecných kovů a kovodělných výrobků a pryžových, plastových a ostatních nekovových minerálních výrobků.

Ceny průmyslových výrobců sropenCeny průmyslových výrobců sropen | CSU

V zemědělství v meziročním srovnání vzrostly ceny v rostlinné výrobě o 8,3 procenta, zvýšily se především ceny olejnin, obilovin a zeleniny. Ceny brambor byly nižší. V živočišné výrobě ceny poprvé od ledna 2010 klesly, a to o desetinu procenta. Klesly ceny mléka, zdražila vejce, skot a prasata.

:

Ve stavebnictví se v srpnu meziročně ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví zvýšily, meziměsíčně klesly. V tržních službách meziročně klesly ceny za reklamní služby a průzkum, za architektonické a inženýrské služby a za telekomunikační služby. Vyšší byly ceny v nákladní dopravě a za finanční služby, kromě pojišťovnictví a penzijního financování.