Češi začínají věřit v přežití eura, sami jej ale nechtějí

Bankovky v hodnotě 500 euro

Bankovky v hodnotě 500 euro Zdroj: CC BY 2.0: Maik Meid

Evropské unii podaří udržet společnou evropskou měnu, myslí si polovina Čechů. Jde o optimističtější pohled, než měli Češi před rokem, kdy v budoucnost eura věřily zhruba dvě pětiny lidí. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Výsledky jsou podobné situaci, kterou STEM zaznamenal v listopadu 2011, tehdy tuto otázku v souvislosti s hospodářskou krizí a finančním problém v zemích eurozóny kladl poprvé.

Pocit sounáležitosti s Evropou pociťují zhruba dvě třetiny Čechů, to je v porovnání s rokem 2009, kdy Česká republika předsedala Evropské unii mírné oslabení, za poslední dva roky se však situace nemění. Dvěma pětinám lidí by také nevadilo mít vedle českého občanství i občanství EU.

Současně se lidé vyjadřovali k optimálnímu uspořádání Evropské unie, ta by měla podle 28 procent Čechů mít podobu státu s federativním uspořádáním. Počet příznivců federalizace EU se podle agentury přes nepatrný pokles v letech 2011 a 2012 téměř nezměnil.

Pozitivní názory na možnost federalizace Evropské unie a rovněž víru, že se EU podaří udržet euro, vyjadřují častěji lidé s vysokoškolským vzděláním, lidé z lépe materiálně zajištěných rodin a pravicově orientovaní lidé.

Samotné přijetí eura ale Češi dlouhodobě odmítají. Podle květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění se proti společné evropské měně staví 77 procent dotázaných.