Česká ekonomika by měla letos zrychlit růst, čekají analytici

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anna Vacková, E15

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
9
Fotogalerie

Tuzemská ekonomika šlápla v loňském roce oproti roku 2015 na brzdy. Podle statistiků rostla o 2,3 procenta, na lepší výkon nedosáhlo Česko především kvůli nečekaně silnému propadu investic. 

Zejména do infrastruktury přiteklo skoro o 40 miliard korun méně, na rozdíl od předloňska totiž zemi odpadl dominantní růstový faktor předloňska v podobě přílivu unijních peněz. Po relativně slabším loňském roce ale čekají analytici letos od české ekonomiky rychlejší tempo, stále větší hrozbou pro firmy ale bude nedostatek lidí.

„Podobně jako další ekonomiky ve středoevropském regionu jako Maďarsko a Polsko i Česko loni doplatilo na slabší využití prostředků z evropských fondů. Tato situace by se letos měla obrátit, nicméně oživení investičních výdajů bude dle mého názoru jen postupné,“ říká hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč. Hlavními hybnými silami ekonomiky byly loni spotřeba domácností a odbyt ze zahraničí. Krom stavebnictví loni podle statistiků rostla všechna odvětví hospodářství.

Letošek prý bude vůči Česku příznivější. „Očekáváme ekonomický růst těsně pod třemi procenty. Ukazuje na to průzkum mezi generálními řediteli významných českých firem, podle něhož většina očekává růst a obává se nedostatku lidí,“ říká partner PwC Jiří Moser. V průměru čekají ekonomové letošní růst kolem 2,5 procenta, jehož stěžejním faktorem zůstane český průmysl.