Česká pošta omylem zaměnila pokuty pro řidiče, zaplatí čtvrt milionu korun

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: ČTK

Úřad pro ochranu osobních údajů uložil České poště pokutu 250 tisíc korun za záměnu pokut pro dva a půl tisíce řidičů, kteří v Praze spáchali přestupek. Pošta omylem doručila řidičům pokutu někoho jiného a mohli si tak přečíst jeho jméno, přesnou adresu, datum narození, značku auta, kdy a kde porušil předpisy a kolik má zaplatit. Napsala to Mladá fronta Dnes.

„České poště byla pravomocně udělena pokuta ve výši 250 tisíc korun, neboť nezajistila bezpečné zpracování osobních údajů v rámci služby Hybridní pošta, když došlo na obálkovací lince k nesprávné kompletaci zásilek,“ cituje deník mluvčího ÚOOÚ Tomáše Patáka. Pošta vinu uznala. „Neodvolávali jsme se a sankci jsme již zaplatili,“ řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Pošta na základě smlouvy dostává od pražského magistrátu výzvy k zaplacení pokut, které vkládá do obálek a tiskne na ně adresy. Právě při tisku se stala chyba. „Příčinou byla technická chyba obalovací linky, která zabalenou obálku potiskla ne aktuální adresou, ale tou následující adresou v řadě,“ vysvětlil Vitík. Doplnil, že taková věc se stala poprvé po sedmi letech používání linky. Chyba už se podle mluvčího pošty nemůže opakovat, protože nyní linka načte čárový kód zásilky a spáruje ho s kódem adresy, čímž by se záměně mělo předejít.

Po odhalení pochybení u pokut úředníci pražského magistrátu nabádali řidiče, aby nesprávně doručené výzvy roztrhali a sankce neplatili. Po čase pak řidiči dostali výzvy nové, tentokrát už správné.