České dráhy řeší problém, jejich šéf měl v kanceláři štěnici

Daniel Kurucz

Daniel Kurucz Zdroj: ctk

Nejvyšší vedení Českých drah řeší citlivý problém. Vyšetřuje nález odposlouchávacího zařízení v kanceláři generálního ředitele společnosti Daniela Kurucze. Zatím se neví, kdy byla štěnice nainstalována, ani kdo odposlechy mohl využívat. Důvodů může být několik.

Jak napsal server novinky.cz a deník Právo, s nálezem odposlouchávací techniky v kanceláři generálního ředitele, který nastoupil do funkce letos v únoru, může souviset nedávné bleskové odvolání bezpečnostního ředitele Českých drah a bývalého elitního detektiva protikorupční policie Petra Vincenze.

Sám Vincenz se ke svému odvolání nechtěl vyjadřovat, odmítl nicméně, že by na kontroly rezignoval. „Za mého působení se prováděly pravidelné kontroly oficiální cestou přes policii, a to vždy s negativním výsledkem,“ zdůraznil Vincenz.

V zákulisí Českých drah se spekuluje, zda v celé věci nešlo o akci protikorupční policie, která se o státního železničního dopravce a některé jeho zakázky delší dobu zajímá. Zdroje z této složky ale něco takového vyloučily. Každopádně prý štěnice v Kuruczově kanceláři byly nainstalována vysoce profesionálně.

Motivů je více

„Důvodů, proč by někdo chtěl odposlouchávat nejužší vedení Českých drah, může být více, v úvahu připadá i konkurenční boj,“ řekl k tomu Právu vysoce postavený úředník z resortu dopravy.

Pětačtyřicetiletý Kurucz totiž má bohatý profesní životopis. V nejvyšší funkci Českých drah vystřídal Dalibora Zeleného. Do Českých drah nastoupil v květnu 2013 na post náměstka pro provoz a techniku.

Předtím působil dva roky v čele pardubické firmy Synthesia, která je součástí koncernu Agrofert současného ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Toto hnutí přitom do vlády nominovalo nynějšího šéfa resortu dopravy a tedy i Kuruczova nadřízeného Antonína Prachaře. I ten se k nálezu odposlouchávacího zařízení v kanceláři generálního ředitele drah odmítl vyjádřit.

Daniel Kurucz (45) - Babišův a Žaludův muž
Daniel KuruczDaniel Kurucz | CTK
Daniel Kurucz je známý svým blízkým vztahem k šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, u něhož byl v poslední době několikrát na konzultacích. Až do jara loňského roku seděl v představenstvu Babišova Agrofertu a řídil dceřinou chemičku Synthesii. Pak ale musel úspěšný manažer znenadání a narychlo odejít, dodnes se přitom spekuluje, proč se tak stalo. S Babišem se totiž rozešli zjevně v dobrém, už proto, že Synthesia pod Kuruczovým vedením prosperovala a dosáhla do té doby nejvyššího zisku. Zlé jazyky tvrdí, že důvody náhlého odchodu byly mimopracovní.
Ještě za vedení bývalého generálního ředitele Českých drah Petra Žaludy nastoupil Kurucz do managementu národního dopravce a jako jediný ze žaludovců přežil následnou čistku prohradního ministra dopravy Zdeňka Žáka. Ta vynesla do čela drah Dalibora Zeleného. Po necelém roce na dráze se Kurucz dostává do čela podniku.
Kurucz vystudoval zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické, před šesti lety si doplnil vzdělání studiem MBA na ČVUT a Sheffield Hallam University. Kariéru začal v roce 1991 v logistice firmy Lagermax. Před Agrofertem si vyzkoušel vysoké manažerské posty například ve společnostech Fujifilm, Carborundum nebo Sandvik.

Daniel Kurucz: Podnikat na železnici je jako stavět elektrárnu