České firmy loni vyvezly zboží za rekordní tři biliony korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

České firmy loni vyvezly zboží v rekordní hodnotě 2,9 až tři biliony korun a hlavní část českého exportu směřovala do zemí Evropské unie. Oznámil to premiér Petr Nečas, který spolu s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou představil novou exportní strategii České republiky do roku 2020.

Nová exportní strategie má podle Nečase snížit závislost českého vývozu na trzích EU, zvýšit počet exportních oborů či zapojit do vývozu více malých a středních podniků, aby export nebyl závislý na několika velkých firmách. Strategie také definuje 12 prioritních zemí pro český export, jako je Brazílie, Čína, Indie, Irák, Ukrajina či Spojené státy. Materiál obsahuje i 28 zájmových zemí, na které má být rovněž upřena zvýšená pozornost. Samostatně jsou pak uvedeny členské země EU.

Prioritní země jsou podle Kuby zpravidla velké ekonomiky a trhy, na kterých české firmy v minulosti už působily, či trhy na nichž tuzemští exportéři zaostávají za konkurencí z jiných zemí. „Zájmové země se pak vyznačují vysokou dynamikou růstu dovozu a vidíme v nich také nadějný růstový potenciál pro české firmy,“ uvedl Kuba, podle kterého země EU budou i nadále představovat nejdůležitější odbytiště pro české exportéry. „V EU se chceme zaměřit na zachování stávajících pozic a jejich další rozvoj především ve prospěch malých a středních podniků,“ podotkl Kuba.

Závislost na vnitřním trhu EU podle Nečase ale nenabízí příliš prostoru pro další dynamický růst českého vývozu. „Právě země, které jsou v této strategii zařazeny mezi prioritní a zájmové, mají trvale rostoucí podíl na světovém dovozu, dosahují vyšší tempa růstu a představují pro české vývozce zajímavé obchodní a investiční příležitosti,“ uvedl Nečas.

Součástí balíčku opatření na podporu českého vývozu je také letošní zvýšení pojistných fondů pojišťovny EGAP o miliardu korun a navýšení kapitálu České exportní banky (ČEB) o 660 milionů korun. Vznikne rovněž integrovaná síť 70 obchodních misí, ve které propojí své síly MPO, CzechTrade, ČEB a CzechInvest, zatímco nyní jich funguje 37. V prioritních zemích bude fungovat 28 misí, v zájmových zemích jich bude 25 a v EU 17.