České firmy zvyšují zisky i příjmy, důvěra ale od dubna klesla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

České firmy nepodléhají celosvětovému trendu a daří se jim zvyšovat zisky i příjmy, důvěra ale i v tuzemské ekonomice klesla. Vyplývá to z Indexu důvěry firem společnosti Regus, podle kterého v ČR od dubna 2011 klesla důvěra o pět procentních bodů na 103 bodů. Ve stejném období se snížila průměrná hodnota celosvětového Indexu důvěry firem o 11 bodů na 114. Index je založen na názoru více než 17 tisíc firem po celém světě.

Navzdory poklesu důvěry hlásí 39 procent českých firem nárůst příjmů a 32 procent podniků zvýšení zisků ve srovnání s obdobím před šesti měsíci. Počet společností s ohlášeným nárůstem příjmů od dubna stoupl o pět procentních bodů, firem se zvýšením zisků přibylo o šest procentních bodů.

V důsledku celkového nárůstu výkonu firem a přes nižší úroveň důvěry zamýšlí 60 procent českých firem najmout více pracovníků. Jedním z ukazatelů změny ve struktuře zaměstnanosti v ČR je zájem o najímání především externích pracovníků na dálku (60 procent) a pracovníků na volné noze (48 procent).

„Dle poznatků získaných z průzkumu došlo v porovnání s obdobím před šesti měsíci k jasnému poklesu téměř ve všech světových regionech. V Česku je tento trend sice také znatelný, ale aktuální zisky a příjmy jsou spíše vyšší. Proto není žádným překvapením, že firmy v tomto pozitivním růstovém klimatu aktivně investují do své nejcennější hodnoty firmy - lidské pracovní síly,“ uvedl viceprezident pro střední a východní Evropu společnosti Regus Garry Gürtler.

Index podnikové důvěry firem Regus je aktualizován prostřednictvím podnikatelského dotazníku. Tento index je míra odvozená od součtu pozitivních výroků o budoucnosti, které kombinují obrat k příslušnému datu a vývoj zisku s předpoklady očekávaného ekonomického růstu v nadcházejících měsících. Ve svém prvním vydání ze září 2009 byla stanovena průměrná srovnávací hodnota indexu na 100 bodů.

Regus je přední světový poskytovatel kancelářských řešení s produkty a službami od plně vybavených kanceláří až po profesionální jednací místnosti, obchodní salonky a největší světovou sítí videokomunikačních studií.