Česko je pervitinovou velmocí, vyrobí většinu drogy pro Evropu, uvádí německá vládní zpráva

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Většina pervitinu dostupného v Evropě pochází z České republiky, konstatuje výroční zpráva zmocněnkyně německé vlády pro drogovou tématiku Marlene Mortlerové. Problémem je podle ní droga především ve východních příhraničních regionech spolkové republiky, o celoněmecký problém nejde.

Mortlerová, která svou zprávu představila v Berlíně, na dotaz uvedla, že pervitin je i nadále ve větším množství konzumován a zachytáván ve spolkových zemích nedaleko Česka, jako jsou Sasko, Bavorsko nebo Durynsko a Sasko-Anhaltsko. Na západě Německa je konzumace této drogy několikanásobně nižší.

Zatímco v Sasku někdy pervitin vyzkoušela dvě procenta lidí ve věku mezi 18 a 64 lety a v Durynsku 1,7 procenta, v nejlidnatější spolkové zemi - západoněmeckém Severním Porýní-Vestfálsku - jen 0,3 procenta. Na předávkování touto drogou loni v Německu zemřelo sedm lidí.

Německá zmocněnkyně je i tak přesvědčena, že se situace v posledních letech přinejmenším nezhoršuje. „Neříkám, že to máme pod kontrolou, ale spoluprací s úřady, s policií na této i druhé straně hranice, jsme dosáhli větší pozornosti, takže dnes (v této souvislosti) nemusíme hovořit o celoněmeckém vývoji,“ uvedla. Pomáhají podle ní mimo jiné prevence na školách nebo programy zaměřené na lékaře a další zdravotní personál, který se o lidi užívající tuto drogu musí starat.

Problémy s metamfetaminem (účinná látka v pervitinu) tíží zejména východ Německa dlouhodobě. Jen loni zaznamenala německá policie 2127 deliktů souvisejících s obchodováním s touto drogou, což je prakticky stejné číslo jako v roce 2016, tedy 2109 přečinů. Mezi podezřelými byli podle květnové zprávy zdaleka nejčastěji Němci následovaní Čechy. Rekordní bylo loni množství zabaveného crystalu, které dosáhlo 114 kilogramů.