Česko letos přijde až o 24 miliard evropských dotací

ilustrační fotokoláž

ilustrační fotokoláž Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Za letošní rok Česká republika nedočerpá evropské peníze až za 24,4 miliardy korun, prohlásil první náměstek ministerstva pro místní rozvoj Daniel Braun. Za hrozícím nedočerpáním asi 13 miliard korun je prý listopadová intervence České národní banky.

„Za všechny operační programy musíme avizovat nedočerpání v roce 2014 v rozmezí 18,6 až 24,4 miliardy korun,“ uvedl Braun s tím, že to může být i více. Ministryně a budoucí česká eurokomisařka Věra Jourová bude o situaci dnes informovat vládu.

Kvůli loňské intervenci ČNB a následnému oslabení koruny vůči euru mají sice Češi podle MMR k dispozici více peněz, na tuto změnu ale již nemohly některé řídicí orgány reagovat. „To je jako když přijde bohatý strejda a dá vám v listopadu poukaz na letní dovolenou. Když ty peníze přijdou pozdě, tak už s tím nemůžete nic dělat,“ řekla Jourová.

Nejhorší z celé unie
Česká republika je z hlediska čerpání peněz z evropských fondů nejhorší z celé unie. Loni nedočerpalo až deset miliard korun, v celé EU to bylo 16 miliard korun. Kromě letošních peněz je v ohrožení dalších 26 miliard korun příští rok.

Ministerstvo uvádí, že nejvíce ohroženy ztrátou jsou Operační program Životní prostřední (deset miliard), Integrovaný operační program (2,2 miliardy), OP Výzkum a vývoj pro inovace (9,8 miliardy), Regionální OP Severozápad (1,6 miliard) a OP Praha-Adaptibilita (0,9 miliardy).

Na to, že Česku letos opět hrozí nevyčerpání evropských peněz, upozornilo MMR v únoru. Vláda tehdy v reakci na to schválila krizové plány. Ty se však některých operačních programů vůbec nedotkly, podle MMR se nedaří plnit tato opatření v termínu.

Ministerstvo proto mimo jiné navrhuje přesun peněz v rámci operačních programů s cílem uvolnit více než 6,5 miliardy korun pro další čerpání.

CzechTourism musí utrácet, nestíhá čerpat evropské dotace