Česko může přijít o 53 miliard z EU na vzdělání, Dobeš to popírá

Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: Michael Tomes, E15

Evropská komise pohrozila Česku, že zastaví proplácení celého programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Z programu, který spravuje ministerstvo školství, by mělo být čerpáno až 53 miliard korun. Uvedl to dnes server Euro.cz. Premiér Petr Nečas potvrdil, že taková hrozba skutečně existuje. Ministerstvo školství ale tvrdí, že od EK nemá žádné oficiální informace o hrozbě pozastavení celého programu.

Nečas se dnes kvůli problémům s využitím evropských dotací sešel s ministrem školství Josefem Dobešem (VV). „Šlo o informativní schůzku, kde mi pan ministr sdělil stav čerpání operačních programů a nastínil způsoby řešení. Ministerstvo školství nyní musí vyvinout maximální úsilí, aby vše vyřešilo. Zastavení operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost opravdu hrozí,“ uvedl premiér.

„Vedení ministerstva školství v tuto chvíli nemá informaci o tom, že by dorazil dopis o pozastavení operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva školství Radek Melichar. Dodal, že ministerstvo je při správě programu partnerem EK a mělo by mít oficiální informace jako první. „Pokud pan premiér má nějaký takový dopis, tak je to nestandardní,“ poznamenal.

Ministerstvo školství už dříve uvedlo, že audit Evropské komise odhalil chyby v kontrole zadávání veřejných zakázek v operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Komise také pozastavila vyplácení dotací v tomto programu ve výši 1,2 miliardy korun. Další informace o problémech s tímto programem podle Melichara ministerstvo školství.

„Využití finančních zdrojů tohoto programu je ohroženo. Komise nám vytýká nedostatečné čerpání, výběr projektů, nedostatky ve výběrových řízeních a nedostatečnou kontrolu auditorů. Problémem je i časté střídání úředníků pověřených administrací programu,“ řekla týdeníku Euro česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová.

Největší sekyra v historii českého školství

Český europoslanec Jan Březina dnes uvedl, že podle jeho informací je zastavení evropských dotací do českého školství „na spadnutí“. „Evropská komise začíná považovat situaci na ministerstvu školství za bezvýchodnou a vzhledem ke stupni rozkladu tamního systému čerpání evropských dotací nevidí šanci na zásadní obrat k lepšímu,“ tvrdí Březina.

Podle předsedy opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky by měli Nečas a Dobeš přestat veřejnosti lhát o vážnosti situace s čerpáním operačních programů ve školství. O skutečné situaci by měla podle něj být informována i sněmovna. Opozice už požádala o svolání mimořádné schůze k této otázce. Vina na špatném stavu čerpání dotací je podle ČSSD na celé nynější pravicové vládě.

Stínový ministr školství ČSSD Marcel Chládek poznamenal, že Dobeš způsobil „největší sekyru v historii českého školství“ a měl z vlády už dávno odejít.

Ministra kritizuje i koaliční TOP 09. Podle šéfa jejího poslaneckého klubu Petra Gazdíka Dobeš za svého úřadování udělal takové kroky, že Evropská komise nyní nemůže jednat jinak. „Je to celoevropská ostuda,“ řekl Gazdík. Je na Nečasovi, zda z věci vyvodí i další závěry, dodal.

V operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost může Česko čerpat až 53 miliard korun, ohroženy nejsou jen prostředky, které už unie certifikovala. Ty činí asi 4,2 miliardy korun.

Dobešův úřad je v souvislosti s čerpáním peněz z EU často kritizován. Nedostatky, které nyní komise Česku vytýká, podle serveru Euro.cz ale pocházejí z doby před ustavením vlády Petra Nečase. Výtky EK z dřívějšího auditu se podle mluvčího M3MT týkají asi 15 projektů z let 2008 až 2009. V programu bylo schváleno už 6500 projektů.

Dobeš už dříve prohlásil, že problém s čerpáním evropských dotací na ministerstvu školství je jen technický a do tří měsíců bude vyřešen. Řekl, že kdyby jeho ministerstvo přidělené peníze nevyčerpalo, opustí funkci.