Česko přejímá evropské směrnice dobře, vyplývá ze zprávy komise

Česko patří v Evropské unii k zemím, které přejímají evropské směrnice včas a správně. V žebříčku států, proti kterým vedla ke konci loňského roku Evropská komise řízení pro porušení evropského práva, je s 31 těmito řízeními šesté nejlepší. Sedmkrát Komise vyšetřuje Česko kvůli tomu, že nestihlo převést směrnice včas a 24krát kvůli nesprávnému převedení směrnice. Lepší jsou jen Dánsko, Lotyšsko, Estonsko, Malta a Litva.

Naopak k největším hříšníkům patří Itálie, Španělsko, Řecko, Francie a Belgie. Proti nim vede Komise více než 70 řízení pro porušení práva u Itálie se jejich počet vyšplhal na 104. Vyplývá to z pravidelné zprávy Evropské komise, kterou vydává od roku 1984.

V loňském roce měly členské státy zavést do svého práva 74 nových evropských směrnic. Komise ve stejném roce zahájila proti členským státům 478 řízení kvůli zpoždění s implementací. Meziročně šlo o nárůst o 30 procesů.

Komise plně využívá i možnosti trestat členské státy finančně za neplnění povinností při přejímání evropských směrnic. Tuto pravomoc má od schválení Lisabonské smlouvy. Loni poslala devět členských států před Evropský soudní dvůr kvůli 14 případům porušení práva. O rok dříve skončilo před evropskými soudci 35 případů.

Trestem za nesplnění povinností je finanční pokuta, jejíž výše se podle návrhu Komise v loňských případech pohybuje od 4224 do 148 177 eur. Nejvíce se tato sankce týkala špatného převzetí směrnic souvisejících s energetikou. Česko mezi žalovanými státy nebylo.