Česko přijde kvůli kauze MUS o dalších 27 milionů

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: E15 Eduard Erben

Náklady českého státu týkající se nepřipojení k trestnímu řízení ve Švýcarsku v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) dosáhnou minimálně 27 milionů korun. Dnes to řekli zástupci občanského sdružení Veřejnost proti korupci. Sdružení proto doplnilo trestní oznámení, které v prosinci podalo. Na jeho základě zahájila protikorupční policie trestní řízení týkající se samotného postupu českého státu v souvislosti s dotazy Švýcarska, zda se Česko připojí k tamnímu trestnímu řízení.

Ve Švýcarsku je už od roku 2005 zablokováno na stovce účtů kolem 600 milionů švýcarských franků (téměř 12,2 miliardy korun). Švýcarská strana se již v první polovině roku 2010 na ČR obrátila s otázkou, zda se chce k trestnímu řízení připojit.

Kvůli průtahům ale stát zareagoval pozdě a na konci loňského roku švýcarské úřady odmítly prominout lhůty pro účast v řízení. Ministerstvo financí se odvolalo, zároveň ale chystá v kauze ve Švýcarsku civilní žalobu.

Podle právničky Hany Marvanové, která je ve výboru sdružení, bude muset Česko kvůli podání civilní žaloby zaplatit jen na soudním poplatku 20 milionů korun, náklady advokátní kanceláři jsou vyčísleny přibližně na sedm milionů. „Tím to však neskončí,“ podotkla. Podle ní totiž bude nutné zaplatit také náklady na zajištění účasti při soudních jednáních či vypracování znaleckých posudků. Důkazní břemeno bude totiž v případě civilního sporu na straně Česka. „Jsou to náklady, které by ČR nemusela vynaložit, kdyby se včas na základě několika výzev ze švýcarské strany připojila k trestnímu řízení,“ podotkla Marvanová.

Kriminalisté prověřují postup odpovědných lidí pro podezření ze spáchání trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Zatím však není jasné, koho konkrétně podezírají. Podle sdružení jsou však odpovědní zástupci pražského vrchního státního zastupitelství a také ministerstva financí. „Nevíme přesně, kdo je odpovědný, ale to je jistě dohledatelné,“ uvedla Marvanová.

Ministr financí Miroslav Kalousek reagoval slovy, že trestní oznámení v ČR může podat kdokoliv na kohokoliv. „Ale jsem hluboce přesvědčen, že na základě podkladů … jsme schopni prokázat, že ministerstvo financí nezanedbalo své povinnosti,“ dodal.

„Jsem rád, že se potvrzují slova, která od začátku říkám: že ministerstvo spravedlnosti v té věci nehrálo žádnou roli,“ poznamenal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Důkladné vyšetření celé věci je podle něj potřeba ale také k tomu, aby věc nebyla zneužívána v politickém boji.

Pospíšil už ale podal kárné žaloby na bývalého pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu, náměstka Libora Grygárka, Ladislava Letka, jenž kauzu MUS dozoroval, a bývalou šéfku odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Marcelu Kratochvílovou. Vytýká jim především průtahy, některé považuje za účelové.

Pospíšil: Není nutné s civilní žalobou čekat

Další české kroky v kauze MUS dnes řešili vybraní členové vlády. Česká strana udělá další krok ve snaze získat peníze blokované ve Švýcarsku v souvislosti s tamním vyšetřováním kauzy privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) ihned po rozhodnutí tamního soudu o už podaném odvolání. Verdikt by přitom měl padnout do konce února. Uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Naznačil přitom, že dalším krokem nemusí být jen nyní připravovaná civilní žaloba. „Mohu vás ujistit, že usilovně pracujeme na dalších dokumentech, nejenom na civilní žalobě,“ prohlásil ministr financí. Konkrétnější však být nechtěl s tím, že by to nebylo taktické.

Švýcaři otevřeli vyšetřování souvislostí obchodů s akciemi MUS v roce 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Švýcarská prokuratura případ předala soudu loni v říjnu. Významná část majetku MUS byla podle obžaloby převedena do Švýcarska a zde „vyprána“. Obžaloba zahrnuje skutky kvalifikované jako praní špinavých peněz, nekalá správa nebo podvod.