Česko půjde proti Francii a Německu, chce TTIP

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Jean-Pierre Martineau via Flickr

Česko chce, aby Evropská komise dál jednala se Spojenými státy o obchodní a investiční dohodě TTIP. „Budeme proti jakýmkoliv snahám o zastavení jednání s USA,“ řekl deníku E15 ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek před zářijovou neformální schůzkou ministrů obchodu EU. Tam bude zástupce členských států o postupu jednání informovat Evropská komise. Francie ovšem požádá komisi o zastavení jednání, protože dohoda ztratila politickou podporu vlády.

Kromě francouzského státního tajemníka pro zahraniční obchod Matthiase Fekla se proti TTIP tento týden vyslovil německý ministr hospodářství, sociální demokrat Sigmar Gabriel, a rakouský ministr hospodářství Reinhold Mitterlehner. Nynější vlna odporu vlivných evropských politiků vůči dohodě s USA podle Mládka souvisí s letošním rozhodnutím Velké Británie o odchodu z EU.

„V EU je skupina zemí, které podporují volný obchod, mezi něž patří i Česko. Tuto skupinu vedla Velká Británie. Tím, že v ní nyní Británie napůl není, tato skupina těžce oslabila a převážily protekcionistické tendence v jiných zemích,“ dodává Mládek.
Pokud by měla averze k uvolňování mezinárodního obchodu v EU dominovat, bude to pro Česko znamenat nebezpečí. „Na volném obchodě jsme vždy vydělávali. Problém je v tom, že žádného tak významného spojence jako Velkou Británii teď v EU nenajdeme,“ říká Mládek.

O pokračování vyjednávání o TTIP se Mládek tento týden bavil s ostatními ministry během zasedání vlády. Proti snaze o uzavření TTIP se nikdo nevyslovil. Česku by podle studie, kterou si nechalo zpracovat MPO, mohla dohoda vylepšit hrubý domácí produkt v řádu desetin procenta ročně.

Fekl a Gabriel tvrdí, že jednání o TTIP nemohou pokračovat, protože Američané nechtějí přistoupit na ústupky, které požadují vyjednávači Evropské unie. Ověřit tato tvrzení nelze, protože vyjednávači se v oficiálních vyjádřeních omezují na obecná prohlášení, že jednání postupují kupředu. Přístup k dokumentům mají jen zástupci členských států či europoslanci, a to v omezeném režimu.

„Jde spíše o politický problém. Pro řadu politických stran je těžké čelit novým protestním hnutím,“ tvrdí Mládek. Německo a Francie čekají příští rok parlamentní a prezidentské volby. Odboráři či ekologická hnutí či strany zelených ostře proti dohodě s USA protestují.