Česko rozvojovým zemím pomáhá málo, pomoc je na úrovni Řecka

Syrští běženci

Syrští běženci Zdroj: ctk/ap

Deset zemí Asie, Afriky a Balkánu, jimž Česká republika pomáhá v rámci zahraniční rozvojové spolupráce, dnes na pražské Kampě představilo svou kulturu či národní kuchyni. V rozvojové pomoci Česko stále zaostává za řadou vyspělých zemí, včetně více než poloviny států Evropské unie.

Celkem vydala loni Česká republika na oficiální pomoc 4,36 miliardy korun, asi o 240 milionů korun víc než v roce předchozím. Představuje to pouze 0,11 procenta HDP, tedy stejně jako vydalo například krizí stižené Řecko.

Letos by se měl tento podíl v případě Česka zvýšit na 0,17 procenta, řekl dnes ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Největšími příjemci oficiální rozvojové a humanitární pomoci z České republiky, která zahrnuje pomoc financovanou z veřejných rozpočtů, byly loni Ukrajina, Afghánistán, Moldavsko, Etiopie či Bosna.

Prevence problémů

„Jsem rád, že pomoc zaměřujeme i do zemí, jejichž obyvatelé nyní proudí do Evropy,“ uvedl při zahájení Českého rozvojového dne Zaorálek. Zahraniční rozvojová spolupráce je podle něho jednou z cest, jak lze vznikajícím problémům předcházet.

Na festivalu pod širým nebem se dnes kromě pořádající České rozvojové agentury představily i některé humanitární organizace, například Člověk v tísni či ADRA. Ze zemí, jež čerpají pomoc, se prezentovaly Afghánistán, Bosna, Etiopie, Gruzie, Kambodža, Kosovo, Mongolsko, Srbsko, Zambie či Moldavsko.

Český rozvojový den se konal v rámci Evropského roku pro rozvoj 2015 a je součástí série kulturně-informačních akcí o globálním rozvoji. Například v pondělí byla v této souvislosti v Praze na Jungmannově náměstí otevřena výstava nazvaná Silná OSN, lepší svět k sedmdesátému výročí jejího založení. K vidění bude na venkovním prostranství až do 3. října.

Proč Syřané přichází až teď? Už nemají jinou volbu, píše agentura DPA