Česko se v životní úrovni opět vzdálilo západní Evropě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Do nejbohatší Evropy mají Češi po loňském výkonu hospodářství opět dále. Podle odhadů makroekonomů rok 2013 prohloubil zaostávání životní úrovně Česka ve srovnání s průměrem celé Evropské unie. Od okamžiku vstupu země do evropského společenství se tak stane už potřetí.

Česko prý držel při zemi hlavně spořivý stát. Politici se totiž rozhodli šetřit v tom nejméně příhodném okamžiku. Do loňského skóre však promluvila i česká národní vlastnost, pesimismus.

„Pauzu v konvergenci (přibližování) způsobila fiskální restrikce a pokles důvěry domácností a podniků,“ uvádí hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Výsledkem byl o poznání hlubší pokles domácí ekonomiky ve srovnání s průměrem unie. Zatímco loňský rok uzavřely ekonomiky osmadvacítky podle odhadů Evropské komise v průměru na nule, český HDP se zřejmě o více než procento propadne.

Návrat do roku 2006

Země se v procesu dohánění Evropy vrací do roku 2006. Nůžky mezi Českem a zbytkem Evropy znovu rozevřela hospodářská krize. Ačkoli recese brala všem, Česku vzala více. Zatímco se tak Češi v předkrizovém roce 2007 s 83 procenty životní úrovně EU hřáli na evropském zápraží, během pěti let recese se i upadající Evropa Česku dále vzdálila. Ke konci roku 2012 si tak Češi žili na 81 procentech evropského průměru. V devadesátých letech vypadala rychlost dohánění Západu mnohem nadějněji: v roce 1996 bylo Česko na 79 procentech průměru EU. Ten se přitom v čase snížil přijetím východoevropských zemí do unie.

Další promarněný rok v přibližování k životní euroúrovni není v české historii výjimkou. Za dobu členství v EU se země podle Eurostatu posunula k unii ve výstupu ekonomiky na obyvatele o pouhé tři procentní body. Česko se tak za poslední dekádu stalo z hlediska tempa přibližování k unijnímu průměru nejméně úspěšnou postkomunistickou zemí ve střední Evropě.

„Za minulé roky Česko významně ztratilo proti bohatým zemím, jako je Německo a Rakousko, i chudším zemím typu Slovenska a Polska,“ uvádí Luděk Niedermayer z Deloitte.

Jak Česko dohání EvropuJak Česko dohání Evropu | Eurostat,

Proces přibližování se Západu se v Česku v uplynulých sedmi letech prakticky zastavil. „Důvodem je zejména průmyslový charakter české ekonomiky, která reagovala výrazně negativně na světovou hospodářskou krizi a propad poptávky v EU. Ne zcela vhodná hospodářská politika tento propad podpořila,“ uvádí Václav Brožka z Raiffeisenbank. Svou roli sehrál i český pesimismus podepsaný pod nechutí utrácet. Podle Gallupova výzkumného ústavu byli v roce 2012 v Evropě pesimističtější už jen Řekové a Švýcaři.

O vyhlídkách konvergence k unii hovoří experti střízlivě. České ekonomice podle nich chybí investiční stimul zejména ze strany veřejných financí, problémem je ale i samotné domácí ekonomické klima. „Je namístě si klást otázku, zda se ze současné úrovně česká ekonomika s našimi politiky a našimi institucemi přiblížit EU ještě vůbec dokáže,“ dodává Brožka.