Český olympijský výbor získal z loterií přes půl miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: KKCG

Sázkové kanceláře a loterijní firmy poslaly Českému olympijskému výboru na mládežnický sport část své daně v celkové výši 528 milionů korun. Částka je o pětinu vyšší než o rok dříve, kdy firmy mohly přesměrovat až čtvrtinu z odváděné loterijní daně poprvé.

Jedinou a zásadní podmínkou je, že tyto peníze musí jít přes olympijský výbor na mládežnických sport. „Je to výsledek několika faktorů.

Tím nejdůležitějším je, že provozovatelé loterií a kurzových sázek již mají s naším transparentním systémem dvouletou zkušenost a přesně vidí, jak distribuce peněz probíhá,“ řekl deníku E15 místopředseda výboru Libor Varhaník k důvodům nárůstu.

Druhým důvodem podle Varhaníka je, že všech jedenáct firem, na které se odvod části daně vztahuje, využívá zákonné možnosti v plné míře a posílají maximální možnou čtvrtinu z daně. Třetím důvodem je pak obecně růst zájmu o sázení, kterému loni pomohlo mistrovství světa v ledním hokeji v Praze a Ostravě a další velké sportovní akce jako třeba finále Fed Cupu s českou účastí.

Odvody části daně loterijních firemOdvody části daně loterijních firem | E15

„A protože jsou výše darů jednotlivých společností závislé na hospodářských výsledcích, je vidět, že nyní je ekonomika zdravá a firmám se daří,“ dodal.

To potvrzují i zástupci firem. Vyšší částku meziročně totiž poslalo devět firem z jedenácti. Nejvíce z nich odvedla Sazka, a to bez dvou milionů rovných čtvrt miliardy.

„Zvýšení loterijní daně je způsobené nárůstem tržeb v loterijním byznysu Sazky,“ uvedl mluvčí Sazky Václav Friedmann. Definitivní výsledky za loňský rok firma ještě nemá. „Už nyní ale můžeme konstatovat, že rok 2015 byl pro Sazku velmi úspěšný, a jsme velmi rádi, že i odvod loterijní daně ve prospěch sportu byl tak vysoký,“ dodal.