Český vývoz by místo do Ruska mohl směřovat do Jižní Ameriky a SNS

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Čeští exportéři, kterým hrozí omezení vývozů do Ruska kvůli sankcím, by mohli najít odbyt v zemích Latinské Ameriky nebo zemí postsovětského Společenství nezávislých států (SNS). O důsledcích omezení ze strany Evropské unie jednalo ministerstvo průmyslu s více než stovkou exportérů.

O podrobnostech k alternativním destinacím pro český vývoz by se mělo diskutovat už příští čtvrtek v Černínském paláci. Setkání se zúčastní zástupci ministerstva zahraničních věcí a ministerstva financí. Seznam míst připravuje proexportní agentura CzechTrade, která podle Bärtla zároveň zintenzivňuje svou činnost ve strategických teritoriích.

Podle nedávného vyjádření ministra průmyslu Jana Mládka sankce povedou k poklesu tržeb českých firem asi o 2,5 miliardy korun. Dopad sankcí Evropské unie vůči Rusku ministr odhadl na 2,2 miliardy korun ve snížených tržbách českých podniků. Odvetné sankce Ruska pak podle něj ohrozí tržby ve výši 300 milionů korun.

Omezení ze strany EU cílí na kapitálový trh, vojenský průmysl, zboží dvojího užití a citlivé technologie pro těžbu ropy. Vývozci zboží a technologií dvojího užití budou muset žádat o vývozní povolení Licenční správu ministerstva průmyslu. Exportéři citlivých technologií pro ropné odvětví a související obory musí zase podat žádost Finančnímu analytickému útvaru ministerstva financí.

Zelená linka
Ministerstva průmyslu a obchodu a financí již kvůli unijním protiruským sankcím zveřejnila návod pro exportéry do Ruska. Vývozci se také mohou informovat na zelené lince MPO 800 133 331.