Český vývoz míří za rekordem, hlavní impulzem je intervence ČNB

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Jean-Pierre Martineau via Flickr

Vývoz zboží z České republiky do zahraničí by mohl letos vzrůst téměř o šest procent na úroveň 3,8 bilionu korun z loňských 3,6 bilionu. Představovalo by to nový rekord. Jde o hodnotu počítanou v takzvaném přeshraničním pojetí. Bilance zahraničního obchodu by měla být kladná na loňské úrovni 400 miliard korun. Na Exportním fóru v Mladých Bukách na Trutnovsku to řekl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Hlavním impulsem pro rekordní hodnoty exportu v posledních dvou letech bylo podle Daňka rozhodnutí České národní banky z listopadu 2013 o oslabení koruny na úroveň 27 korun za euro. „Byl to start, kdy se nám podařilo získat více zakázek, než tomu bylo v předcházejících letech. A z tohoto žijeme i v roce 2015,“ řekl Daněk.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) ve svém vystoupení před exportéry uvedl, že významnými faktory podporujícími růst české ekonomiky jsou nízké ceny ropy a konjunktura v Německu jako jádru Evropské unie. Připomněl také pozitivní vliv podpory investic ze strany státu, například u továrny na pneumatiky firmy Nexen.

Vyšší export firmy podle Daňka realizují zejména v Německu, které je největším vývozním trhem Česka. „Podíl Německa na českém exportu nyní dosahuje 33 procent. Za ním s odstupem s podílem osm procent následuje Slovensko,“ uvedl Daněk.

Naopak výrazný pokles exportéři letos utrpí v Rusku. „Loni export do Ruska klesl pouze o tři miliardy korun na 112 miliard. Letos však očekáváme propad o 35 až 40 miliard korun,“ uvedl Daněk. Za poklesem obchodů do Ruska podle něj stojí propad cen ropy, skokové oslabení rublu a sankce Evropské unie vůči Rusku kvůli ukrajinské krizi.

Cz Exports

Podle Mládka Rusko nyní obtížně hledá svoji orientaci a není zřejmé, zda se země, která je příliš závislá na exportu ropy a plynu, vydá směrem na východ či na západ.

Mládek upozornil také velmi špatnou situaci z pohledu exportétů v zemích Středního východu, kde se pro Česko tradiční trhy úplně rozpadly. „Sýrie, Irák a Libye jsou rozvrácené válkou. Alžírsko a Egypt nejsou v jednoduché situaci. Je otázka, zda tam budeme schopni vyvážet,“ řekl. Krize v těchto zemích je podle Mládka i jedním z důvodů proč Česko čím dál více vyváží do zemí Evropské unie. „Podíl EU na českém exportu bude letos 83 procent, před dvěma lety to bylo 81 procent,“ řekl.

Rizika jsou podle Mládka i v Číně. „Zjevně přehnali investování a půjčování nebonitním klientům. Možná tam budeme vyvážet smutné zkušenosti naší Konsolidační banky, co dělat se špatnými úvěry,“ řekl.