Čeští egyptologové učinili šestý největší objev světa

Čeští egyptologové učinili šestý největší objev světa

Čeští egyptologové učinili šestý největší objev světa Zdroj: iForum Univerzity Karlovy

Česko opět zabodovalo na světových žebříčcích. Odborný magazín Heritage Daily vyhlásil na začátku ledna deset nejvýznamnější světových archeologických objevů loňského roku. Na skvělé šesté pozici se umístil objev více než čtyři tisíce let staré hrobky lékaře Šepseskafancha, který učinili odborníci z Českého egyptologického ústavu FF UK.

„Aniž bych chtěl význam takovýchto žebříčků přeceňovat, přece jen je to jakési uznání kvality práce a vysokého pracovního nasazení všech členů Českého egyptologického ústavu,“ zhodnotil nominaci ředitel Českého
egyptologického ústavu FF UK a vedoucí projektu v Abúsíru prof. Miroslav Bárta.

Hrobka patřící knězi a vrchnímu lékaři Horního a Dolního Egypta Šepseskafanchovi byla odhalena v září loňského roku na pyramidovém poli v Abúsíru poblíž Káhiry.

Je z kamene, měří 21 × 14 metrů a i dnes, po 4500 letech, které uplynuly od jejího vzniku, její zdivo sahá do výše přes čtyři metry.

Součástí hrobky je i chodbová kaple, na jejímž konci stojí monumentální kamenná stéla tzv. nepravých dveří se jménem a tituly Šepseskafancha, které dokumentují jeho kariéru.

„Tento objev je velmi důležitý, protože se jedná o hrobku jednoho z největších lékařů z doby stavitelů pyramid a zároveň jednoho z lékařů úzce navázaného na krále,“ prohlásil egyptský ministr pro archeologické vykopávky Ibráhim Ali.

Vyhrál Richard III.

První tři pozice v žebříčku největších archeologických objevů loňského roku obsadily nálezy pozůstatků anglického krále Richarda III., římské sochy ve tvaru orla a největšího a nejstaršího palácového vinného sklepa.

Nezávislý portál Heritagedaily.com přináší informace o novinkách, článcích a tiskových zprávách v oboru archeologie a paleontologie.

Britský portál, založený na spolupráci s dobrovolníky z řad studentů, akademiků a příznivců archeologie, čte měsíčně téměř 100 tisíc čtenářů.

Staří Egypťané využívali meteority jako zdroj železa

Místo pro záhady v Egyptě není

Nejstarší úhloměr pochází z Egypta