Čeští piloti v Litvě na bitevnících L-159 cvičí proti narušitelům

Aero L-159

Aero L-159 Zdroj: ctk

V Pobaltí cvičí čeští letci zákroky proti letadlům narušujícím vzdušný prostor. Armáda do Litvy na cvičení Baltic Eye 2016 poslala čtyři bitevníky L-159. Cvičení potrvá do pondělí.

„Procvičují se především procedury zákroků proti narušitelům vzdušného prostoru nebo letounům, které nekomunikují,“ uvedl mluvčí Tomáš Maruščák, tiskový a informační důstojník 21. základny taktického letectva v Čáslavi.

Podle litevského zadání tak dvojice letounů hotovostního systému, tedy stroje připravené k okamžitému zásahu, nacvičuje zákrok proti dvojici letounům narušitele. „Piloti budou zároveň využívat svou vlastní taktiku vzdušného boje za hranicí viditelnosti,“ poznamenal Maruščák.

Během letů jsou simulovány situace, kdy je narušitel v konečné fázi identifikován jako nepřátelský nebo přátelský letoun. „Společně s naváděči se pak rozhodujeme, zda a jak vůči letounu zakročíme,“ uvedli podle Maruščáka čáslavští piloti bitevníků.

Při vzdušných bojích za hranicí viditelnosti se simulují odpaly raket středního dosahu. Čáslavská 212. letka do cvičení přispívá čtyřmi letouny L-159 Alca. Pro letku to znamená historicky první výcvik vzdušných soubojů dva na dva v rámci zahraničního cvičení, poznamenal Maruščák.

Piloti si podle něj pochvalují, že při cvičení v Litvě si mohou natrénovat typy letů, na které nemají v České republice čas. Vzdušný boj v české armádě totiž mají zajišťovat hlavně stíhací stroje JAS-39 Gripen.

Cvičení Baltic Eye 2016 II bylo zahájeno v pondělí příletem pozemního personálu s vybavením, krátce po nich do Litvy dorazila i čtveřice bitevníků. Vyvrcholením cvičení budou podle Maruščáka společné lety českých a litevských letounů v rámci mise COMAO (Composite Air Operations), tedy mise podle komplexního scénáře za účasti všech cvičících najednou.