Za přestavbu tří L-159 na dvoumístné verze zaplatí ministerstvo 437 milionů

Aero L-159

Aero L-159 Zdroj: ctk

Ministerstvo obrany přestaví tři letouny L-159 na dvoumístné verze. Za zakázku, kterou dnes projednala vláda, zaplatí asi 437 milionů korun bez DPH. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) armáda stroje potřebuje k výcviku. Přestavba zčásti nahradí letouny, které ministerstvo přes Aero Vodochody prodalo do Iráku.

Obchod v posledních měsících komplikoval nesouhlas Británie s vývozem kvůli radaru britské výroby, který je součástí letadla. Britská vláda ale nakonec české straně svůj souhlas udělila.

„Je to záležitost, kterou potřebujeme pro realizaci našeho výcviku. Je to důležitý stupeň při výcviku pilotů, kteří potom postupují na nadzvukový letoun,“ řekl dnes k přestavbě strojů Stropnický. Trojici letounů dostane armáda mezi koncem letošního roku a rokem 2018. Celkem podle něj armáda potřebuje osm takových dvoumístných letadel. Na zakázku si podle ministra resort v podstatě vydělal prodejem nepotřebných letounů L-159 do Iráku.

Součástí chystaného kontraktu je logistické zabezpečení pro zajištění potřeb výcviku české armády. „Celkem tedy budou Vzdušné síly AČR disponovat 24 bitevníky L-159, z čehož osm letounů bude ve verzi dvojího řízení. Zčásti se jedná o náhradu letounů, které byly součástí odprodeje do Iráku,“ řekl již dříve mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Zakázka bude zadána výrobci letounů, tedy společnosti Aero Vodochody Aerospace. „Ta jako jediná vlastní technologie, technickou dokumentaci a majetková práva dle autorského zákona a je schopna dodržet technologické postupy pro výrobu, opravy, údržbu a dlouhodobé uložení letounu L-159 jako nedělitelný celek,“ poznamenal Medek.

Ministerstvo obrany v minulosti koupilo 72 bitevníků L-159 za 51 miliard korun. Většinu z nich ale časem označilo za nepotřebné a snažilo se o jejich prodej. To se vedení úřadu dlouho nedařilo. Nakonec část strojů odkoupila americká společnost Draken International. Celkem 21 strojů bude sloužit k výcviku amerických pilotů, první letadla společnost převzala loni na podzim.

O 15 dalších projevil zájem Irák. Ministerstvo zakonzervované bitevníky odprodalo za 750 milionů firmě Aero Vodochody, které je nyní připravuje na odlet do Iráku. Vývoz letounů do země bojující proti islámským radikálům ale blokoval nesouhlas britských úřadů. Těm se nelíbilo, že by do nestabilního Iráku byl jako výbava L-159 vyvezen britský radar, který varuje piloty před zaměřením.

Pomoc od Camerona

Pomoc s řešením slíbil při nedávné návštěvě Česka britský premiér David Cameron. Britské úřady nakonec českému ministerstvu obrany napsaly, že s vývozem souhlasí. Podle deníku Právo budou nyní radary zabudovány i do dvou strojů, které již byly do Iráku dovezeny koncem loňského roku. Do země postupně Aero Vodochody bude dodávat i další letouny. Čtyři z nich mají do Bagdádu odletět v červenci, uvedlo Právo.

Irácké piloty by měli přímo v zemi cvičit čeští instruktoři. Ministerstvo obrany nyní připravuje dlouhodobou misi. Do Iráku by mohlo z České republiky odjet asi 30 lidí, z toho asi čtyři letečtí instruktoři a technici. Jejich vysláním by se měla v příštích týdnech zabývat vláda.